Европейската минисреща на върха завърши без споразумение за мигрантите на кораба "Дичоти"

Рим предупреди, че може да спре вноските си в ЕС, ако въпросът не се реши

Европейската минисреща на върха завърши без споразумение за мигрантите на кораба "Дичоти"
Срещата на десет страни от ЕС в Брюксел завърши без решение къде да дебаркират мигрантите от италианския кораб "Дичоти", които са блокирани в италианско пристанище, съобщи Ройтерс.
 
По-рано в петък Италия заплаши да спре да плаща вноските си в бюджета на ЕС, ако други страни не приемат мигрантите от "Дичоти".
 
"Италия натискаше за решение за "Дичоти", но за други това не беше най-важното, те искаха по-скоро да обсъждат структурни решения за корабите в Средиземно море. Така че споразумение за "Дичоти" няма", каза дипломатически източник.
 
Сто и деветдесет мигранти бяха спасени преди седмица от "Дичоти", а в петък голяма част от тях започнаха гладна стачка.
 
Тринадесет души, които се нуждаеха от медицинска помощ, бяха свалени на брега, а корабът с останалите 177 е на пристан в Катания. Под натиска на хуманитарни организации италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини позволи в сряда 27 деца да слязат на брега.
 
За останалите мигранти обаче той каза, че ще останат на кораба, докато не бъдат поети от другите страни от Европейския съюз.
 
Рим заплаши, че ще спре вноските си в ЕС
 
Преди това италианският вицепремиер Луиджи ди Майо даде на Европейския съюз срок до днес да намери решение за репатриране на мигрантите, блокирани в момента в пристанището на Катания на остров Сицилия на кораба "Дичоти", съобщи  Франс прес.
 
"През последните няколко месеца имахме възможност да видим как действа умереният подход към ЕС и как действа твърдата линия към него", обяви във Фейсбук ди Майо, който е лидер на Движението "Пет звезди" (Д5З).
 
Още вчера Ди Майо каза: "По отношение на твърдата линия, искам да направя друго предложение. . . Ако ЕС упорства в това си поведение, ако утре срещата в Еврокомисията не реши нищо, не остава друга възможност за кораба "Дичоти" и за преразпределението на мигрантите, аз и цялото Движение "Пет звезди" няма да искаме да отпускаме повече по 20 млрд. евро годишно на ЕС".
 
По-голямата част от бюджета на ЕС идва пряко от държавите членки. Всяка страна участва в него според своя БВП и в замяна получава част от бюджетните средства.
 
"Италия не заплашва ЕС с излизане от общността, но разчита на по-голяма солидарност от страна на ЕС по въпроса за незаконните мигранти", каза Ди Майо по първи канал на държавната телевизия РАИ, цитиран от агенция АНСА.
 
"Нашето правителство не казва, че не иска да изпълнява задълженията си, но не желаем да ни въртят на пръста", каза Ди Майо. "Какъв сигнал даваме, като наведем глава? Гражданите изискват уважение към Италия", добави вицепремиерът.
 
Италия е третият по големина нетен вносител (след Германия и Франция), което означава, че тя дава повече, отколкото получава (близо 20 млрд. евро, срещу около 14 млрд. в замяна.
 
Салвини може да подаде оставка
 
Салвини от своя страна намекна, че може да подаде оставка заради разногласията около мигрантите, съобщи "Политико".
 
Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига", е в спор с президента Серджо Матарела дали трябва да се позволи на 177-те мигранти, спасени в Средиземно море, да слязат от кораба, който се намира на пристанището Катания в Сицилия от няколко дни.
 
Салвини настоява, че мигрантите могат да слязат на италианска земя само ако и други страни от ЕС се съгласят да приемат част от тях. Матарела предпочита те да слязат от кораба по хуманитарни причини.
 
Държавният глава се намеси по необичаен начин в ежедневната политика, за да сложи край на подобен спор миналия месец.
 
Салвини обаче заяви, че няма да позволи на Матарела да направо подобно нещо сега.
 
"Или променяте страната, или сменяте министъра", каза той във видео послание в сряда вечерта. Единствено на 29 непридружени непълнолетни бе позволено да слязат на сушата.
 
Инициативна група подаде иск срещу Салвини за расизъм и ксенофобия
 
В петък обаче инициативна група на граждани от северния италиански град Тревизо подаде в прокуратурата иск срещу Салвини за разпалване на враждебност по национален признак, съобщи агенция АНСА.
 
В иска се изброяват редица публични изявления на министъра през юни и юли, в които според ищците има расова омраза.
 
Според инициативната група вината на Салвини се усложнява от това, че той е на държавна длъжност. Ищците изтъкват, че редица коментари на Салвини, разпространявани в социалните мрежи, имат расистко и ксенофобско съдържание.
 
Веднага след като стана министър, Салвини поде твърда антиимигрантска линия и фактически забрани мигранти да влизат в италиански пристанища с кораби, които са ги спасили в морето. Тази политика предизвика бурна полемика както в Италия, така и в Европа.
 
Салвини беше критикуван и от католическата църква, но действията му имат подкрепата на широк кръг италианци, а той остава сред най-харесваните политици.
 
В иска се цитира изявлението на Салвини, че щастливите дни за нелегалните мигранти свършват, те трябва да си стягат багажа и да си вървят у дома.
 
Днес Салвини заяви, че чака да го арестуват задето не е позволил мигранти да слязат на италианска земя докато ЕС не се съгласи да ги приеме.
 
"За мен италианците са на първо място, после идват другите", написа Салвини във Фейсбук, за 150-те, главно еритрейци, на кораба "Дичоти". "И заради това някои съдии искат ДА МЕ АРЕСТУВАТ? Няма проблем, чакам ги".
 
По повод гладната стачка на мигрантите на "Дичоти" Салвини написа в Туитър, че в Италия има пет милиона души (1.2 млн. от които деца), които живеят в абсолютна бедност и "всеки ден са в гладна стачка", предаде АНСА.
 
Отговорът на Брюксел
 
В отговор на италианските заплахи Европейската комисия заяви, че ще се придържа към правилата, регулиращи миграцията, и няма да се поддаде на заплахи, като тези на италиански министър за разпределяне на мигрантите от кораба на бреговата охрана в Сицилия, предаде Ройтерс.
 
"Намирането на решение за хората на борда е наш приоритет. Съсредоточили сме се върху това и според нас всички останали трябва да се съсредоточат върху същото", каза на пресконференция говорителят на Еврокомисията Александър Винтерщайн.
 
"Нека не почваме да се сочим с пръст. Ние смятаме също, че неконструктивни коментари, да не кажа заплахи, не са от полза и не ни приближават към решение. Европейският съюз е общност от правила и действа на базата на правила, не на заплахи", каза говорителят.
 
Винтерщайн посочи, че Италия е получила през 2017 г. 10 млрд евро от бюджета на общността и 12 млрд. през 2018 г. в рамките на различни програми на ЕС, включително и по линия на Фонда за структурни инвестиции и на Фонда за изследвания и технологии. За миграционни нужди, от 2014 г. Рим е получил около 200 млн. евро.
 
Мигрантите започнаха гладна стачка
 
В същото време коло 150 мигранти, на които не беше разрешено да слязат от кораб на италианската брегова охрана на остров Сицилия, започнаха гладна стачка, съобщи в Туитър сенатор от италианската опозиция, цитиран от ДПА.
 
"Току-що научих от пристанищната управа, че на кораба "Дичоти" има напрежение и че мигранти са започнали гладна стачка", написа Давиде Фараоне от Демократическата партия.
 
"В резултат на това от съображения за сигурност посещенията на кораба в израз на солидарност и за проверка на място на условията бяха преустановени", допълни той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа