Европейски лидери критикуват Тръмп, че е замазал истината за насилието на белите расисти

Европейски лидери критикуват Тръмп, че е замазал истината за насилието на белите расисти

Британският премиер Тереза Мей заяви, че не трябва да се поставя знак за равенство между фашистите и техните опоненти. Тя направи това изявление след като американският президент Доналд Тръмп предизвика вчера още по-голяма полемика с твърдението, че протестиралите срещу крайнодесните активисти също носят част от вината за насилието.

Само ден по-рано той се поддаде на натиска и осъди Ку-клукс-клан и другите организации на проповядващите превъзходството на бялата раса в Америка., но после се отметна от думите си.

"Според мен не може да бъде поставян знак за равенство между хората с фашистки възгледи и тези, които им се противопоставят. Според мен е важно за всички, заемащи отговорна длъжност, да заклеймят крайнодесните възгледи", каза Мей пред репортери, цитирана от Ройтерс.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас също осъди коментарите на президента на САЩ, като каза, че никой не трябва да подценява проявите на антисемитизъм и неонацистки расизъм, предаде Ройтерс.

"Нетърпимо е как Тръмп сега замазва истината за насилието, извършено от крайнодесните в Шарлотсвил", заяви Маас.

Германският правосъден министър, който е социалдемократ в управляващата коалиция на консерваторката Ангела Меркел, е най-високопоставеният германски политик, който коментира промяната в реториката на Тръмп за насилието.

В Германия има строги закони срещу езика на омразата и всякакви символи, свързани с Адолф Хитлер и нацизма.

Канцлерът Меркел коментира в понеделник, че са необходими ясни и енергични действия за борба с десния екстремизъм. Тя призна, че и германците са свидетели на надигане на антисемитизма и самите те имат да свършат много работа.

Европейският съюз отказва да коментира изявленията на президента на САЩ за безредиците в Шарлотсвил, каза говорителката на Европейската комисия Аника Брейдхард.

"Ние нямаме коментар по повод изявленията на президента на САЩ", отбеляза тя. Брейдхард подчерта, че ЕС "последователно се обявява срещу всяка дискриминация по "расов, полов, религиозен" и още около десетина признаци, които тя изброи.

Споделяне

Още от Европа