Европейски столици засилиха мерките за сигурност след кървавите нападения

Европейски столици засилиха мерките за сигурност след кървавите нападения

Много европейски столици засилиха мерките за сигурност след кървавите атентати в Париж в петък вечерта и бяха свикани заседания на звената им за сигурност.

Белгия въведе граничен контрол за пристигащите по земя и въздух от Франция.

"Белгия е рамо до рамо с Франция", каза в изявление премиерът Шарл Мишел, който свика Национален съвет по сигурността. По информация на създадения Кризисен щаб на правителството полицейски засилен контрол има по всички основни гари и летища по границата с Франция.

Координационният орган по анализ на заплахите към кризисния център на вътрешното министерство на Белгия е взел решение все още да не повишава на територията на кралството нивото на терористична заплаха. ”Изхождайки от информацията, с която разполагаме, драматичната ситуация в Париж няма пряко въздействие за Белгия“, пише в разпространено в събота съобщение на белгийското вътрешно министерство.

Германският канцлер Ангела Меркел свика извънредно заседание на кабинета по повод серията терористични нападения в Париж. Тя обеща, че ще направи всичко , за да помогне на Франция в борбата ѝ срещу тероризма, съобщи Франс прес. Полицията в Берлин е предприела засилени мерки за сигурност около сградите на френски институции в германската столица, съобщи Франс прес. Пред посолството на Франция са поставени бариери.

Италианският премиер Матео Ренци обяви, че мерките за сигурност в цяла Италия са засилени. По-конкретно, ще бъдат увеличени проверките и контролът на обществените места. Ренци добави, че днес ще свика и среща на националния комитет за реда и обществената сигурност.

Британският премиер Дейвид Камерън също обяви, че ще свика кризисна среща в Лондон във връзка с кървавите атентати в Париж.

Премиерът обяви, че ще свиква среща на правителствената комисия за извънредни ситуации ”Кобра“.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?