Европейските лидери без решения за Турция, миграцията и "Северен поток“ 2

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на късната нощна пресконференция след първия ден от Европейския съвет в Брюксел, сн. ЕПА/БГНЕС

По няколкото теми, обсъдени в четвъртък вечер в началото на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел, европейските лидери не са стигнали до някакви ясни и твърди решение. Това се отнася както за отношенията с Турция, така и за въпросите на миграцията.


Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че положението с човешките права в Турция е неприемливо и че лидерите от Европейския съюз са поискали Европейската комисия да проучи въпроса за съкращаване на предприсъединителната помощ за Анкара по "отговорен начин", предаде Ройтерс.

Меркел призова своите колеги да съкратят финансирането, което ЕС предоставя на Турция във връзка със стремежа ѝ за присъединяване към общността. Канцлерката беше подкрепена от Белгия и Холандия.

Но в изявление пред журналисти след вечеря, на която лидерите обсъдиха отношенията с Турция, Меркел каза, че иска обща позиция на ЕС за присъединителните преговори и че диалогът с Анкара трябва да продължи.

Меркел също така заяви, че не предвижда преговори с Турция за разширяване на митническия съюз с ЕС.

Австрийският канцлер Кристиан Керн каза, че предприсъединителните фондове са били предназначени да помогнат на Турция да се приближи до европейските стандарти за върховенство на закона, посочва ДПА. "Това явно не беше успешно", заяви той и отбеляза, че е време тази концепция да се преосмисли.

EС ще разшири помощта за Италия за борбата с миграцията от Либия

Лидерите на ЕС се споразумяха да окажат по-широка помощ на Италия, за да може да закрие средиземноморския маршрут за нелегална имиграция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след първото работно заседание на срещата на върха, предаде Ройтерс.

"Лидерите се съгласиха, че е необходимо да помогнем на Италия за работата и в Либия, имаща за цел да спре имиграцията към Европа", посочи Туск.

Той съобщи също, че лидерите ще се върнат през декември към преговорите за реформиране на правилата за даване на убежище, които се провалиха след масовия приток на бежанци и мигранти към страните от блока през 2015 г.

Туск коментира, че не може да скрие, че ситуацията в Испания заради Каталуния буди тревога, но добави, че няма място за какъвто и да било вид международно посредничество.

 

"Страните членки дадоха да се разбере, че няма място за намеса на ЕС." Туск посочи, че не очаква широко обсъждане на темата на съмита.

 

Без консенсус за преговори по газопровода "Северен поток 2"


Между страните от ЕС няма консенсус да се даде на Европейската комисия мандат за преговори с Русия по плановете ѝ за нов газопровод към Германия "Северен поток 2", заяви председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.
Юнкер подчерта, че не очаква да се постигне компромис по този въпрос в следващите месеци.

"Европейската комисия обаче продължава да смята, че ще е полезно да ѝ се възложи мандат за преговори с Русия", добави Юнкер на пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет.

 

Плановете на "Газпром" са в края на 2019 г. да бъде въведен в експлоатация "Северен поток 2", който ще се прокара паралелно на вече работещия "Северен поток" от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Северна Германия.

 

Според ЕК проектът не допринася за постигането на целите на Енергийния съюз на Европейския съюз за разнообразяване на източниците и пътищата за доставка на енергоизточници. Комисията смята, че не е в интерес на ЕС част от газопровода да бъде извън обхвата на европейското законодателство, както настоява Русия. Затова през юни ЕК поиска мандат за преговори по въпроса с Москва. Целта е операторът на газопровода да гарантира достъп и на други транзитьори на газ, да предлага недискриминационни тарифи за пренос на суровината и да работи прозрачно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?