Европейските лидери одобриха единодушно стратегията за "Брекзит"

Румен Радев очаква трудни финансови преговори между Брюксел и Лондон

Европейските лидери одобриха единодушно стратегията за "Брекзит"

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит в събота в Брюксел.

“Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП.

Преговорите за Брекзит ще започнат в края на май и вероятно ще приключат идната година, по време на българското председателство на ЕС.

В одобрения днес документ се казва, че преговорите за бъдещо търговско споразумение с Великобритания могат да започнат едва след като Лондон се съгласи с условията по отношение на правата на гражданите, изплащането на дълга си и въпроса за Северна Ирландия. Държавните ръководители изразиха надежда да се постигне съгласие по всички въпроси до края на годината. Те изтъкнаха, че ЕС би подкрепил автоматично членството на Северна Ирландия, ако остане заедно с Ирландия, и призоваха Испания да се произнесе за спора около Гибралтар. Политиците за първи път обсъдиха на високо равнище и някои от "кошмарите на Брекзит“ – преместването на редица институции, сред които медицински и банкови агенции на ЕС, които в момента се намират в Лондон.

Ключовите теми при раздялата са три. Става дума за правата на трите милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания и единия милион британци в други страни от ЕС. Също така от съществено значение е и сметката от 60 млрд. евро, която страната трябва да плати за излизането си от общността, както и съдбата на Северна Ирландия.

По-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Лондон не трябва да има "илюзии“ за това, че ще получи по-специално отношение. От своя страна британският премиер Тереза Мей обвини страните членки на съюза, че се готвят да се противопоставят на Великобритания.

По време на днешното заседание своята позиция са заявили редица европейски лидери. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призовава 27-те членки да останат обединени в разговорите за Брекзит. По думите на Туск държавните ръководители ще помогнат много и на общността, и на Лондон, ако могат да постигнат единно и стабилно споразумение. "Трябва да останем единни като ЕС-27. Само тогава ще можем да приключим преговорите, което означава, че нашето единство също е в интерес на Обединеното кралство", каза дипломатът.

След напускането на Европейския съюз, Великобритания не трябва да се ползва със същите права, както останалите 27 членки на блока, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Той посочи, че британците не трябва да разчитат на привилегии след “развода“ и трябва да знаят, че нищо не се случва безплатно.

Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че Великобритания надценява своята позиция. “Това, че Тереза Мей планира сериозно да влезе в процеса по излизане от ЕС, дава повод за размисъл. Мисля, че британците много надценяват своята позиция“, казва той в интервю за вестник "Остерайх". По неговите думи, ако Лондон вярва, че ще получи повече свобода или суверенитет, значи има погрешна преценка. “В действителност страната ще загуби много от влиянието си“, смята Керн. Австрийският канцлер очаква от еврообщността твърда позиция в преговорите с Лондон. “ЕС трябва ясно да даде да се разбере, че когато някой е член, той се радва на значителни предимства, а когато не е - такива няма. Това трябва да бъде ясно и на британците“, отбеляза Керн.

Основна задача при срещата на върха в Брюксел е гарантиране на единственото на Европейския съюз, заяви френският президент Франсоа Оланд пред журналисти. Той изрази надежда, че точно под това мото ще премине и самото събитие. "Главната цел на срещата на върха е да се запази единството на Европа по отношение на проблемите, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз. Уверен съм, че ще работим в тази посока“, добави той. Френският президент предупреди, че Великобритания трябва да плати цената за Брекзит. "Неизбежно ще има цена и разходи за Обединеното кралство, това е изборът, който направиха", каза Оланд. "Не трябва да действаме като при налагане на наказание, но в същото време е ясно, че Европа знае как да защитава интересите си и че Великобритания ще има по-малко добра позиция извън ЕС, отколкото в ЕС", добави той.

Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите ѝ задължения към блока, тъй като засега има само “предпазлива предварителна оценка”, възлизаща на до 60 милиарда евро, съобщи БТА.

“Няма искане за 60 милиарда евро”, подчерта Юнкер. “Има предпазлива предварителна оценка. Точно формулирано искане все още не е представено”, уточни Юнкер.

След срещата българският президент Румен Радев, който представляваше страната ни на срещата, определи като може би най-тежката част в бъдещите преговори за напускането на ЕС от Великобритания финансовата част на отношенията с Лондон, съобщи БТА.

“Днес беше важен ден, приехме политическите насоки за преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Това няма да бъде никак лесен процес. Ще бъде съпътстван с много проблеми. Важното е, че европейските лидери се обединихме около общи цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави, на целия ЕС. Бяха приети общите принципи, подходите за преговорите и приоритетите”, посочи държавният глава.

За да има успех в този процес, много е важно принципите да бъдат ясни отсега - равнопоставеност, прозрачност, единство. Обединихме се около това, че ще водим преговорите от единна позиция, добави президентът.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза при пристигането си за срещата, че Брекзит няма да окаже съществено влияние върху външната политика и политиката за сигурност на блока. “Ще обсъдим бъдещото партньорство с Великобритания едва във втората фаза на преговорите, включително външната политика и политиката за сигурност. Още сега обаче мога да кажа, че Брекзит няма съществено да повлияе на работа ни”, подчерта Могерини.

Холандският министър-председател Марк Рюте предупреди, че Великобритания може да се опита да разбие единството на оставащите 27 страни членки на ЕС при преговорите по условията на излизане от блока, предаде ДПА. Може би британското правителство ще направи всичко по силите си да разедини 27-те страни, а това е капан, който трябва да избегнем, подчерта Рюте в Брюксел. Той заяви, че Великобритания трябва да плати цената за напускането на ЕС и допълни, че “безплатен Brexit е невъзможен”.

А най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа.

Преговорите по оттеглянето на Лондон ще приключат на 29 март 2019 г. или точно две години, след като Тереза Мей задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от еврообщността. Това се посочва в приетата стратегия на ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?