Европейските служби осуетиха атентати във Великобритания, Франция и Германия

Европейските разузнавателни служби са осуетили заговор за извършване на едновременни нападения в няколко града в Европа. Това съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от Ройтерс и БТА в сряда.

Екстремисти, базирани в Пакистан, планирали атентати от типа на нападенията в Мумбай от края на 2008 г. срещу обекти в Лондон, както и в градове във Франция и Германия, съобщи редакторът, отговарящ за чуждестранните новини в Скай нюз Тим Маршъл.

През ноември 2008 г. тежковъоръжени терористи нападнаха няколко цели в индийския финансов център Мумбай, сред които най-голямата гара в града и хотел "Тадж Махал". Само един от нападателите оцеля и беше осъден на смърт. Присъдата му все още не е изпълнена. При атентатите загинаха най-малко 173 души, а поне 308 бяха ранени.

Заговорниците са членове на група, за която се смята, че е свързана с "Ал Кайда". Британски правителствен представител, пожелал анонимност, не потвърди, че заговорът е бил "вдъхновен" от "Ал Кайда", но заяви, че съществува "ислямистка връзка".

Според британски източници от армията и разузнаването, групировката е била във финалните етапи от подготовката на координираните нападения срещу столиците на Великобритания, Франция и Германия.

Планът е бил осуетен, след като западните разузнавателни служби, включително МИ-6, са разкрили плановете на високопоставени фигури от „Ал Кайда” в размирните племенни региони на Пакистан.

ЦРУ е предприело серия от нападения срещу екстремистите в района, използвайки безпилотни самолети. Високопоставен лидер на „Ал Кайда” от Египет е бил убит при ударите, което е попречило на реализирането на планираните нападения.

Тим Маршъл отбеляза също, че зачестяването на въздушните удари от американски безпилотни самолети в Пакистан през последните няколко седмици е било свързано именно с усилията на западните сили да осуетят заговора.

През януари Великобритания повиши степента на опасност от международен терористичен акт до предпоследното четвърто ниво. На 16 септември директорът на службата за вътрешно разузнаване МИ5 Джонатан Еванс заяви, че в Обединеното кралство продължава да съществува "сериозен риск от смъртоносно нападение". Въпреки вестта за разкрития заговор степента на опасност във Великобритания не е повишена до последното ниво, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преди ден  обаче Марсово поле и намиращата се в него Айфелова кула в Париж бяха евакуирани заради сигнал за бомба - четвъртият във френската столица и околността за последните четири седмици. Тревогата се оказа фалшива.

На 20 септември френският вътрешен министър Брис Ортфьо заяви, че Франция се намира в реална опасност от терористично нападение от страна на клона на "Ал Кайда" в Северна Африка. Той подчерта, че нараства заплахата от атентат, извършен от терористични клетки, създадени във Франция.

Предупреждението беше направено, след като организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб" пое отговорност за отвличането на петима французи в Нигер на 16 септември.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?