Европейският съюз е евакуирал мисията си от Либия

Европейският съюз е евакуирал мисията си от Либия

Европейският съюз е евакуирал вчера от Триполи членовете на мисията си поради засилването на бомбардировките на либийската столица, станала мишена за офанзивата на маршал Халифа Хафтар, предаде Франс прес.

Членовете на мисията временно са напуснали Триполи и са отишли в Тунис, където е базирана тя. Става дума за около 20 души, отбелязва агенцията.

Европейският съюз е обезпокоен от развитието на събитията в Либия и отново призовава за незабавно спиране на огъня и за осигуряване на достъп на нуждаещите се до хуманитарна помощ., заяви говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Настойчиво призовах всички либийски лидери и в частност Хафтар да спрат всички военни операции и да се завърнат на масата за преговори под егидата на ООН", каза Могерини след среща с външните министри на страните членки на Европейския съюз в Люксембург.

Могерини разговаря директно с маршал Хафтар и с премиера на правителството в Триполи Файез ал Сарадж.

Проект за обща декларация бе предложен вчера на 28-те страни членки на ЕС. Няколко от тях изразиха резервите си по отношение на първоначалния текст и негова изменена версия ще бъде представена днес за одобрение.

В боевете за Триполи до този момент са загинали най-малко 56 души, а 266 са били ранени, съобщи днес Световната здравна организация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?