Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

Европейският здравен сертификат влиза в сила от четвъртък (1 юли) и ще бъде необходим при пътуване с 33 европейски страни, включително България. В документа се попълва информацията за поставените ваксини срещу COVID-19, установеното преболедуване от вируса или направените тестове за вируса.

Здравният пропуск ще бъде достъпен в хартиен и в цифров вариант и ще бъде под формата на QR код, който ще може да бъде проверяван от служителите на транспортните компании и официалните институции

Европейският пропуск ще е еднакъв за 27-те страни от Европейския съюз и шест държави от европейското икономическо пространство - Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. В някои страни обаче ще важат някои допълнителни правила за желаещите да влязат на територията на съответната страна.

Важна особеност е кои ваксини се признават. За напълно ваксиниран се смята всеки гражданин, който е приключил ваксинационния си курс и поставянето на втората доза са изминали 14 дни. Всяка страна е свободна да признае не само ваксините, получили одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но и тези, които са одобрени от Световната здравна организация – т.е. руските или китайските.

Всяка страна е свободна и да реши дали да прима сертификати само с първа от двете дози.

В списъка на одобрените в ЕС четири ваксини е Vaxzevria на "Астра Зенека", Moderna, Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson, но не и Covishield, който е вариант на ваксината на Астра Зенека, произвеждан в Индия. Това създава сериозни проблеми за пътуващите от Индия и Африка.

Всяка европейско правителство може при нужда да изисква тестове и карантина за пътуващите от определени държави.

Досега в ЕС са издадени 200 милиона удостоверения, съобщи в четвъртък говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Той отбеляза по повод днешното официално въвеждане на европейските удостоверения, че само Ирландия все още не издава документите.

Седем държави от ЕС все още издават удостоверения само за ваксинираните, но не и за преболедувалите и изследваните, добави говорителят. Той уточни, че държавите от ЕС могат да издават удостоверения на ваксинирани извън Европа чужденци, ако им бъдат представени документи, чиято истинност може да бъде потвърдена.

Говорителят посочи, че ЕС продължава преговорите с чужди страни за взаимно признаване на удостоверенията. По неговите думи тази мярка ще бъде прилагана за държави, чиито удостоверения са съвместими с европейските и може да бъдат проверени.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?