Европол е заловил фалшиви банкноти на стойност над 16 милиона евро

Европол е заловила фалшифицирани банкноти на стойност над 16 милиона евро и е приключила 15 операции срещу фалшификатори на пари през първите два месеца на годината. Това бе съобщено днес в комюнике на европейската полицейска служба, предаде Ройтерс.

Европол е затворил 12 незаконни печатници на банкноти, предимно в страни, които използват общата европейска валута, и три цеха за евромонети в Италия и Португалия.

Конфискуваните фалшиви банкноти, които досега наброяват 309 000, са с ниско качество. Най-често фалшифицираната банкнота е с номинал 50 евро.

От Европол посочиха, че нарасналото сътрудничество със страни, които не са членки на Европейския съюз, е дало добри резултати като например разкриването на незаконни печатници за фалшива валута, разпространявана чрез престъпни мрежи в Европа от страни като Полша, Сърбия и България, се посочва в комюникето.

В сряда представители на Европол настояха на среща в българското МВР да бъде синхронизирано българското законодателство с това в европейските страни срещу производителите и разпространителите на фалшиви банкноти. Председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев се ангажира да прокара до края на годината поправките в наказателните закони, подготвени от МВР.

Споделяне

Още от България