Евросистемата е отпуснала авансово 110 милиарда евро на гръцките банки

Евросистемата е отпуснала авансово 110 милиарда евро на гръцките банки

Евросистемата е отпуснала авансово 110 милиарда евро на гръцките банки и в случай, че тези пари не бъдат върнати, евентуално излизане на Гърция от еврозоната би било "травматично". Това заявява пред в. "Фигаро" управителят на френската централна банка Кристиан Ноайе, цитиран от Франс прес.

По думите му това е най-големият финансов принос на Евросистемата в еврозоната, като ликвидностите са увеличени повече от два пъти от шест месеца.

Евросистемата обединява Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки от еврозоната.

"Сумите на спешната ликвидна помощ, допълваща обичайното рефинансиране, отпускано на банките, са увеличени значително", изтъква Ноайе, като обяснява, че обичайното рефинансиране се е оказало недостатъчно поради засиленото теглене на депозити и изтичане на капитали.

По думите му, гръцките власти трябва много бързо да направят цялостно предложение за реформите, които ще бъдат в състояние да им позволят да се върнат към жизнеспособен икономически модел.

Сега "топката е в полето на гръцкото правителство. Много време беше загубено", отбелязва банкерът.

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната "не е желателно", тъй като "ще бъде разбира се травма за еврозоната" и "цялата световна икономика ще бъде засегната", предупреждава Кристиан Ноайе.

Атина е притисната от всички страни от кредиторите си да представи програма за бюджетни мерки, които да ѝ позволят да получава международната помощ, от която се нуждае, за да не обяви дефолт по дълга си.

Следващата среща на министрите на финансите от еврозоната в Рига на 24 април вече се смята за нова част от етапа, а не като решаваща среща за постигане на споразумение.

Гърция има много тежки падежи за погасяване на дългове през юли и август.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?