Евроскептичната партия на милиардера Бабич очаквано печели изборите в Чехия

Крах на управляващите социалдемократи

Евроскептичната партия на милиардера Бабич очаквано печели изборите в Чехия
Популистката партия АНО на чешкия милиардер Андрей Бабиш очаквано печели парламентарните избори в Чехия, които се проведоха в петък и събота.
 
Партията на 63-годишния медиен магнат и бивш министър на финансите води с 30.74 процента от гласовете, съобщи Ройтерс.
 
Данните са базирани върху повече от 75 процента от преброените гласове.
 
На втора позиция е антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура с 11.17 процента.
 
Сред партиите, които прескачат 5-процентна бариера, са Комунистическата партия на Чехия и Моравия, извънсистемната Партия на пиратите, християндемократите и партията "Кметове и независими" и досегашните управляващи социалдемократите.
 
Подкрепата за социалдемократите е спаднала от 20.5 процента на изборите през 2013 г. на 7.3 процента на сегашните избори. Това е най-лошият ѝ резултат от разделянето на Чехословакия през 1993 година.
 
Левоцентристката социалдемократическа партия, която оглавяваше досегашното трипартийно правителство в Чехия, няма да участва в преговори за формиране на ново правителство, съобщи нейният председател Милан Хованец, цитиран от Ройтерс. 
 
Той добави, че партията най-вероятно ще мине в опозиция.
 
"За първи път няма да водим преговори, би било смешно със само 8 процента", каза Хованец.
 
Общо 31 партии издигнаха 7500 кандидати за 200-та места в долната камара на парламента.
 
Въпреки че страната има една от най-бързо растящите икономики в ЕС и един от най-ниските проценти на безработица, на гласоподавателите им е дошло до гуша от корупция и от непопулярния левоцентристки премиер Бохуслав Соботка.
 
Партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите обещава да води борба с корупцията и направи силен дебют в чешката политика преди четири години, като завърши изненадващо на второ място на предишните избори и стана малък коалиционен партньор в правителството.
 
АНО, подобно на повечето чешки партии, напълно отхвърля квотния механизъм на ЕС за преразпределяне на бежанци, а нейният лидер е критичен към ЕС и е против определянето на дата за приемане на еврото.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?