Евросоциалисти: България и Румъния може да не влязат в ЕС през 2007

Румъния и България не трябва да приемат за гарантирано присъединяването им към Европейския съюз през 2007 година, казаха членове на Партията на европейските социалисти на семинар в Букурещ, съобщи днес агенция Ромпрес, цитирана от БТА.

Заместник-председателят на Партията на европейските социалисти, отговарящ по въпросите за разширяването, Гари Тайтли посочи, че румънските власти не трябва да приемат за гарантирано присъединяването на страната към ЕС през 2007 и настоя за мерки срещу корупцията, пише агенцията.

2007 година е само цел и много неща трябва да бъдат направени, за да стане тя реалност, каза Тайтли. Румъния и България направиха важни стъпки, но все още трябва напредък в земеделието, инфраструктурата, околната среда и социалната сфера.

Един от основните въпроси, на които е необходимо да се обърне внимание, е корупцията, защото тя подронва икономическото благополучие, каза Тайтли, като подчерта, че никой в Брюксел не желае да забави присъединяването на Румъния и България към ЕС, но то ще се осъществи само ако ЕС прецени, че критериите за членство се изпълняват.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?