Евротърговци на ток ще сезират Брюксел заради плащана на НЕК такса за износ

Евротърговци на ток ще сезират Брюксел заради плащана на НЕК такса за износ

Европейската федерация на търговците на енергия (ЕФТЕ) ще сезира Европейската комисия заради това, че България дискриминира чуждите износители на ток, налагайки им такси за правото да експортират електроенергия. От организацията се оплакаха в понеделник, че това е дискриминация и смятат да подадат жалба в Брюксел с искане за започване на наказателна процедура срещу страната ни.

 

България таксува износителите за присъединяване към мрежата, за да пренесат количествата, за преноса на самите обеми и за ползване на капацитет на границата за обмен на трафик.

 

"Прилагането на всички тези компоненти има дискриминационен ефект в ущърб на пазарните участници, които търсят да експортират електричество от България към съседни страни", посочват от ЕФТЕ, цитирани от БГНЕС.

 

Експортните такси оскъпяват износа, пречат върху ефективните гранични преноси и намаляват цялостното благосъстояние в Европа и не работят в духа на вътрешния енергиен пазар, смята организацията.

 

"Чуждестранните клиенти трябва да плащат по-високи цени заради таксите за мрежа, добавени към всякакви местни такси, като същите трябва да плащат и на своите национални електроенергийни системи оператори", пишат от федерацията.

 

Според нея налагането на националните такси върху износа на електричество е недопустимо.

 

Таксата пренос за износителите в момента е 17.52 евро за мегават или 34.26 лв., докато в съседните ни страни е много по-ниска и това прави българската енергия неконкурентна и за нея няма търсене. Това коментира Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България, цитиран от БТА.

 

В Гърция и Румъния таксата за пренос за износа е 7 евро, в Турция - 3 евро, в страните от Централна Европа е нула, допълва Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

 

Затова индустрията предлага таксата за пренос да се намали до около 7 евро, което ще позволи на всички топлоцентрали и на АЕЦ "Козлодуй" да изнасят енергия, допълни Митев, според когото при сегашното положение дори цената на тока от ядрената централа не е привлекателна за износ.

 

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не намали таксата за износ на ток, при драстично свития експорт и намаленото вътрешно потребление на енергия, комбинирано с все повече произвежданата енергия от ВЕИ, неминуемо ще се стигне до затваряне на топлоелектрически централи и до намаляване на добива на въглища, прогнозира Терзийски.

 

Заради свитата консумация и липсата на търсете на енергия в региона, в неделя Електроенергийният системен оператор реши за спре шест въглищни блока от трите централи в комплекса “Марица Изток“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?