Еврозоната деблокира 2.8 милиарда евро за Гърция

Еврозоната деблокира 2.8 милиарда евро за Гърция

Еврозоната утвърди деблокирането на 2.8 милиарда евро в рамките на третия план за спасяване на Гърция, след като Атина постигна напредък в исканите реформи, предаде
Франс прес.

Днешното решение да се отпуснат 2.8 милиарда евро на Гърция е сигнал, че гърците продължават темпово да постигат напредък в реформирането на страната си, се подчертава в комюникето на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който контролира отпускането на заеми на Гърция от еврозоната.

Европейските министри на финансите на 10 октомври вече одобриха частичното изплащане на този транш от помощта на стойност 1.1 милиард евро, след като Гърция приключи практическото прилагане на 15 реформи, за които настояваха нейните европейски партньори. Тази сума ще отиде за обслужване на дълга, допълни Франс прес.

Сред мерките, които бяха поискани от Гърция, е напредък в реформата на пенсионната система, управлението на банките и енергийния сектор.

Изплащането на оставащите 1.7 милиарда евро, които ще отидат за покриване на закъснели плащания, бе обвързано с предоставянето на допълнителни данни от Атина, която даде необходимите сведения на ЕСМ.

Тези 2,8 милиарда евро се прибавят към първия транш от 7.5 милиарда евро, които Атина получи през юни.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?