Еврозоната няма да e в сегашния си вид до пет години

Еврозоната няма да e в сегашния си вид до пет години
До пет години еврозоната няма да съществува в сегашния си вид заради финансовата криза в някои от членките ѝ. Това показва проучване на британския в. "Сънди телеграф" сред 25 икономисти, цитирано от Франс прес.

Според изданието "без съмнение най-забележителното откритие е, че най-многобройни са икономистите, очакващи крах на еврото в по-голяма или по-малка степен по време на този мандат (пет години)".

Преди около година по-малко специалисти в лондонското Сити предвиждаха, без да бъдат сигурни в това, изчезване на еврото, пише изданието, цитирано от БТА.

На практика е нулева възможността еврозоната да оцелее в сегашния си състав, коментира Андрю Лилико, главен икономист на мозъчния тръст Полиси иксчейндж (Policy Exchange).

Единната европейска валута "може да не издържи дори до следващата седмица", прогнозира Дъглас Макуилямс от Центъра за икономика и бизнес изследвания (CEBR).

Дванадесет икономисти клонят към мнението, че еврозоната ще се разпадне след пет години, срещу осем, според които тя ще се спаси, без да има отпаднали участници.

Петима от анкетираните се колебаят.

"Политическите последици (от разпадането на еврозоната) несъмнено ще бъдат значителни - германците не искат да плащат за другите и наистина може да си тръгнат, отбелязва Дейвид Бленчфлауър, преподавател в университета в Дартмут и бивш съветник на британската централна банка. Според него е трудно е да се приеме, че еврото може да оцелее в сегашната му форма.

Четирима икономисти подкрепят хипотезата, че по-скоро Германия ще излезе от еврозоната, отколкото страни, чиито икономики са в затруднение, като Гърция.

Споделяне

Още от Европа