Еврозоната предпазливо проправя път за повече фискални стимули

Еврозоната предпазливо проправя път за повече фискални стимули

Министрите на финансите от еврозоната обсъждат в понеделник документ, призоваващ фискалната политика да стимулира повече икономическия растеж - стъпка, която би могла да доведе от повече разходи за Германия на фона на опасенията от спад, информира Ройтерс.

Валутният съюз от години се придържа към "широко неутрална" фискална политика в годишните си препоръки въпреки нееднократните призиви на Европейската централна банка и страните с бавен растеж да се инвестира повече.

Само че миналогодишният слаб растеж в Германия, най-голямата икономика в блока, и страховете от нов спад, подхранени от епидемията от коронавирус в Китай, карат Берлин да смекчи позицията си.

Досега германските власти проповядваха мерки за строги икономии, за да бъдат намалени фискалните дисбаланси на страни с големи дългове като Италия и Гърция.

В текста се подчертава, че по-големите разходи ще трябва да бъдат съобразени с фискалните правила на ЕС, позволяващи бюджетен дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт. Не става ясно как еврозоната дефинира понятието "спад" като отправна точка за по-експанзионистична политика.

Очаква се документът, който е предмет на обсъждане на днешната среща в Брюксел, да бъде приет във вторник, съобщиха официални представители.

Споделяне

Още от Европа