Еврозоната със загуба от трилион евро заради гръцката финансова криза

Еврозоната със загуба от трилион евро заради гръцката финансова криза

Щетите от неконтролируемата гръцка финансова криза възлизат на около един трилион евро, изчисли Институтът па международни финанси, представляващ частните кредитори на Атина в преговорите по отписването на част от дълга на страната. Според анализа, цитиран от Лента.ру, ако Гърция обяви фалит, на няколко държави от Европейския съюз ще потрябва финансова помощ за не по-малко от посочената сума, за да се спре разпространението на дълговата криза.

Организацията смята, че при подобно положение на Ирландия и Португалия например ще са необходими кредити за 380 млрд. евро, а спасението на Испания и Италия ще струва на ЕС 350 млрд. евро. Други минимум 160 млрд. евро ще са нужни за рекапитализация на банките. Загуби ще понесе и Европейската централна банка, която по сметки на института е вложила 177 млрд. долара в гръцката икономика.

Изданието припомня, че частните кредитори вече се договориха през октомври 2011 г. за отписване на половината държавен дълг и при обмяна на облигации за 350 млрд. евро вземанията на Гърция бяха намалени със 100 млрд. евро. така дългът на страната бе намален от 170 до 120 процента от брутния ѝ вътрешен продукт.

Междувременно еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че в момента Еврозоната се намира в "мека рецесия". Според преразгледани данни за четвъртото тримесечие на 2011 г. БВП на Еврозоната е намалял с 0.3 процента спрямо предходното тримесечие. Така икономиката на Еврозоната е нараснала с 1.4 на сто през миналата година, а на страните от Европейския съюз – с 1.5 процента.

Според актуализираните данни в рецесия се намират икономиките на Белгия, Холандия, Чехия, Италия, Португалия, Словения и Гърция.

Споделяне

Още от Балкани