Евтините банкови преводи с ЕС влизат в сила от 15 декември

От 30-50 лв. таксата ще падне до около 2-3 лв.

Евтините банкови преводи с ЕС влизат в сила от 15 декември

От 15 декември 2019 г. българските граждани и фирми, ползващи банкови преводи в страни от Евросъюза, драстично ще намалят разходите си за тези трансакции.

Това съобщи на публична дискусия в София българският евродепутат Ева Майдел (ЕНПБ/ГЕРБ), която бе докладчик по промените.

Ако в момента българските банки вземат между 30 и 50 лв. за превод на 10 евро в чужда финансова институция, вече ще могат да налагат такса от само 2-3 лв., с които се приближават до сегашната най-висока такса за междубанкови преводи в България от 2.50 лв., стана ясно от думите на Майдел.

"Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод. Основната ми цел, когато бях избрана за докладчик по регламента, който приехме днес, беше да премахнем бързо един истински двоен стандарт в Европа – този за банковите преводи. Банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси", разясни за пореден път Ева Майдел.

По думите ѝ това е втората голяма революция в ЕС след премахването на таксите за роуминг. С промените се слага край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС и извън еврозоната. Докато потребителите в еврозоната се възползват от единната зона за плащания в евро (SEPA), тези, които живеят извън нея, продължават да дължат високи такси за трансгранични плащания в евро.

Майдел, а също и икономистът Лъчезар Богданов, който взе участие в дискусията, цитираха данни на Европейската комисия, според които българите в момента плащат най-високите такси за преводи. Средна такса за трансграничен превод от 100 евро в местна валута в България например е била 19.98 евро през 2017 г., каза Богданов.

За сравнение шведите са плащали 0 евро, поляците – 1.54 евро, хърватите – 8.23 евро, румънците – 11.19 евро. Нещо повече - докато в повечето страни от ЕС таксата за трансграничен превод е намаляла в периода 2012 – 2017 г., в България тя се е покачвала. Например в Обединеното кралство таксата е паднала от 15.63 евро на 9.26 евро, а в Унгария – от 15.32 евро на 5.93 евро, показват данните на Европейската комисия.

По думите на Лъчезар Богданов промяната засяга входящите около 4.3 милиона превода, тъй като и за тях в момента се събира такса от по 5-8 евро. Благодарение на облекчението 36 000 малки предприятия, които осъществяват внос, и 15 000 фирми, занимаващи се с износ, ще спестят милиони левове от такси.

В рамките на ЕС ефектът в полза на потребителите извън еврозоната ще е около 1 млрд. евро.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги.

Потребителите ще получават електронно известие, като например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, относно приложимите такси за превалутиране.

Банките ще трябва също да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

Тази втора част от промените ще започне да се прилага от 2021 г., защото е необходимо по-голямо технологично време за пренастройване на информационните системи.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?