Езерото “Ариана” влезе в предизборните пререкания Борисов – Заимов

Езерото “Ариана” влезе в предизборните пререкания Борисов – Заимов

Инцидент с предизборния Щаб на колела на десния кандидат-кмет Мартин Заимов, предизвикал счупване на плочки около езерото “Ариана”, даде повод за размяна на огън между кандидата на ГЕРБ за втори кметски мандат Бойко Борисов и претендента на “Алианс за София”.

“Изпочупването на плочките около езерото е удар срещу софиянци. Сините 10-15 г. разрушаваха София, а аз я оправям”, заяви Борисов.

"Това си е вид възпитание – той отсега се държи така, сякаш София му е бащиния”, допълни той.

Всички документи и разрешителни за разполагането на Щаба на колела при езерото “Ариана” са редовни, което се потвърждава и от проверката на инспектората, която не успя да намери каквито и да било нарушения, обясни екипът на Заимов.

Ако има каквато и да било повреда, аз нося отговорност за нея и тя ще бъде отстранена веднага “с каквото е нужно” – финансови средства или поправка, увери самият кандидат-кмет на “Алианс за София”.

“Колкото до хвалбите на Борисов, че е отворил “Ариана”, той за пореден път се опитва да използва едно събитие за собствени ползи и цели. Той обаче няма абсолютно никаква заслуга за възстановяването на езерото. Облагородяването на “Ариана” се дължи на силите и волята на един конкретен инвеститор, който е поел един значителен риск въпреки много успешния си софийски бизнес с комплекса “Син сити”. Бойко Борисов може да говори относно “Ариана” само по един единствен въпрос и той е: защо не е направил нищо от февруари 2006, когато е получено разрешението за възстановяване на езерото от областния управител на София, до преди няколко месеца. Отварянето на “Ариана” се случва не благодарение на Борисов, а въпреки него”, се казва в изявление от щаба на Заимов.

Оттам допълват, че Борисов не би трябвало дори и да се опитва да си приписва каквито и да било наказателни способности, защото само на няколко метра е най-плачевният пример за неговата некомпетентност. “Нищожната глоба от 150 000 лева, която бе наложена за вълничките на “Цариградско шосе” по никакъв начин няма да успее да покрие разходите за поправяне на щетите. На София ѝ трябва истински контрол, контрол от който наистина боли”.

Общината е издала разрешение на подвижния щаб на Заимов да премине по алеите около езерото, без да е указано по кои. На мястото на инцидента са пристигнали служители от Столичен инспекторат, за да уточнят щетите, които ще бъдат обявени в понеделник, но според свидетели те не са много големи.

В отговор на нападките да не си приписва заслугите за възстановяването на “Ариана” Борисов изрази своето “огорчение”.

“Това е нещо, което направихме за хората - да се возят на водни колела и лодки. Един жабурняк го направихме най-красивото място в момента в София”, каза лидерът на ГЕРБ. Допълни, че поведението на Заимов издава липса на възпитание и некомпетентност. “Ако не беше кампания в момента, щях да бъда изключително строг към него. Сега го оставям на съвестта на избирателите”, каза още Борисов, който по-рано тази седмица заяви по време на първия си пряк тв диспут, че му било лесно със Заимов, защото е възпитан.

В пререканията за езерото на “Ариана” така и не беше засегнат въпроса как е избрана фирмата, която го възстановява и дали всъщност ремонтът на езерото не е претекст за изграждането на поредното увеселително заведение, което, макар и все още в процес на строителство, доминира езерния пейзаж.

Възстановяването на емблематичното за столицата езеро ще влезе в учебниците като пример за модела "Борисов", писа в. “Кеш” и информира, че фирмата "Профудс", която е харесана да го префасонира и използва в замяна през следващите 5 години, е избрана без конкурс. От общината и от областната управа вкупом обясняват, че такъв не е необходим.

По повод становището на Заимов, че няма заслуги за “Ариана”, Борисов отново го препраща към Иван Костов и неговите хора, които 10 години не са оправили езерото. “Огромни усилия сме вложили, за да го възстановим и мисля, че това е най-доброто за софиянци. Това, че Мартин Заимов го счупи, си лежи на неговата съвест”, заяви кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат.  
“Тъй като Заимов отново се опитва да злоупотребява с неточна и невярна информация, до този момент на фирмата, извършила ремонта на бул. “Цариградско шосе” не е платен нито един лев, а е наложена глоба от 150 000 лева. Така че когато те си възстановят пътя както трябва, тогава вероятно ще бъде извършено плащане. Съжалявам, но злобата и некомпетентността му ще му изиграят много лоша шега”, посочи Борисов. Допълни, че “не очаква нищо друго, освен да си поправят счупеното”.

“Когато Иван Костов измъкваше България от тресавището, в което я бяха набутали комунистите, Бойко Борисов събираше застрахователни такси. Нека да престане да се занимава с Костов, защото никога не може да направи за България това, което е направил Костов”, контраатакува председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов.

Споделяне

Още от България