"Файненшъл таймс": Фон дер Лайен звучи обещаващо, но има много да доказва

"Файненшъл таймс": Фон дер Лайен звучи обещаващо, но има много да доказва

Урсула фон дер Лайен бе избрана за следващ ръководител на Европейската комисия с много крехко мнозинство в Европейския парламент, което повдига въпроси доколко ефективно се вземат решения в ЕС, пише в редакционна статия в. "Файненшъл таймс".

Това не означава, че тя ще бъде слаб председател. Тя изглежда има качества да даде на институцията нов тласък, но има и какво да доказва, посочва британското издание.

Евроизборите от края на май отразяват днешната калейдоскопична природа на европейската политика. Комбинираното мнозинство на левоцентристите и десноцентристите вече го няма. Либералите, зелените и националистите събраха подкрепа. Сега парламентът е по-непостоянен и непредсказуем и затова съставянето на коалиции ще бъде трудно. Съветът на ЕС също е по-разделен от всякога, особено по линията Изток-Запад.

Това, че Фон дер Лайен очевидно получи поста си с гласовете на унгарските и полските националисти, неизбежно буди подозрения, че няма да действа твърдо при защитата на върховенството на закона и основните права, отбеляза "Файненшъл таймс".

Вестникът я призовава обаче да бъде твърда, да настоява за нови правила, като например въвеждане на условие еврофондове да се получават само при зачитане на демократичните норми и независимост на съдебната власт.

"Файненшъл таймс" отчита, че Брюксел сега ще трябва да се стреми да изпълнява много противоречащи си приоритети като намаляването на вредните емисии и запазването на конкурентоспособност.

Споделяне

Още от Европа