Фалира още един голям руски туроператор, работещ активно на нашия пазар

Фалира още един голям руски туроператор, работещ активно на нашия пазар

Един от най-големите туроператори в Санкт Петербург - Солвекс-турне от днес прекратява дейността си. Това се посочва в съобщение на Руския съюз на туристическата индустрия (РСТ), цитиращо генералния директор на компанията Тамара Халецкая, предадоха информационните агенции.

Съответното официално съобщение е поместено и на сайта на туристическата фирма.

В чужбина в момента се намират около 9000 туристи на Солвекс-турне. Повечето са в Гърция и България. Халецкая подчертава, че с почиващите в България няма да възникнат проблеми. Това потвърди и директорът на приемащата компания Солвекс България (Solvex Bulgaria) Галин Георгиев, който уточни, че компанията поема разходите по пребиваването на туристите на Солвекс-Турне, като хотелите ще бъдат на тяхно разположение до деня на връщането им в Русия.

Освен това спирането на дейността на руския туроператор няма да засегне туристите, които до 26 септември включително трябва да летят до България с полети на България ер (Bulgaria Air).

Тези полети са платени, а настаняването също се поема от Солвекс България.

Пакети на компанията за следващите месеци са си купили около 8600 души, като продажбите стигат до Нова година.

Проблеми с пребиваването или връщането в родината могат да имат половината от туристите на Солвекс-Турне, съобщи на пресконференция говорителката на Ростуризъм Ирина Щеголкова.

Ръководителят на руската организация Турпомощ Вячеслав Басов уточни, че туристи на Солвекс-Турне има в България, Гърция, Испания, Хърватия, Черна гора, Египет, Тунис.

Решение за нужда от евакуация ще бъде прието до края на деня според него.

Туроператорът се е обърнал към Турпомощ с молба за съдействие при извозването на клиенти от чужбина.

Ръководителката на Солвекс-Турне Тамара Халецкая посочи, че заради сложната политическа и икономическа ситуация търсенето на туристически пътувания е спаднало, а фалитите на туристическия пазар са подкопали доверието на потребителите към туристическия бизнес и в резултат продажбите са спаднали.

При липсата на продажби започнахме стремително да трупаме дългове, обясни тя спирането на дейността на туроператора.

Финансовата отговорност на компанията на обща стойност 450 милиона рубли се покрива от три застрахователни компании.

Най-голямата финансова гаранция обаче на стойност 300 милиона рубли е към застрахователната компания Восхождение, чийто лиценз през август бе отнет, така че е трудно да се разчита на тези пари, отбелязват от РСТ.

От началото на активния туристически сезон над десет големи руски туроператори и десетки малки, които работят със задгранични дестинации, прекратиха дейност, причинявайки неприятности на хиляди туристи.

Споделяне

Още от Свят