Фалшивите лекарства заемат 2% от световния и 4% от европейския пазар

Фалшивите лекарства заемат 2% от световния и 4% от европейския пазар

По данни на Световната здравна организация фалшивите медикаменти заемат около 2% от световния пазар на лекарства. По последни данни продажбите на фалшифицирани лекарства в Европа заемат 4.4% дял, а нелегалната търговия на лекарства в интернет е 50%, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Европейска директива относно фалшифицираните лекарствени продукти предвижда до 9 февруари 2019 г. всяка страна от Европейския съюз да въведе система за верификация на лекарствените продукти по лекарско предписание.

Става въпрос за специален двуизмерен баркод, който ще се прилага при различните нива на опаковане на медикаментите. Кодът ще е един за всички държави-членки и ще позволява адекватното проследяване на продуктите на територията на целия Европейски съюз. Системата за верификация на практика ще направи невъзможно навлизането на фалшиви лекарства на пазара, тъй като те няма да са снабдени със съответните кодове.

Внедряването на глобални стандарти по цялата верига може да спаси от 22 000 до 43 000 човешки живота и да доведе до предотвратяване на усложненията при 0.7 до 1.4 млн. пациенти, сочи доклад на McKinsey Company.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят