Фамилията Рашкови твърдо решена да се завърне в Катуница

Фамилията Рашкови твърдо решена да се завърне в Катуница

Фамилия ромския лидер Кирил Рашков, известен като Цар Киро, смята да се върне в Катуница най-късно до година и половина, обявиха в понеделник Костадинка и Събка Рашкови - съпругата и дъщерята на Кирил Рашков, цитирани от "Дарик". Те казаха, че смятали да построят нови къщи на мястото на опожарените при размириците от есента на миналата година. Костадинка прогнозира, че нейният съпруг ще бъде предсрочно освободен от затвора заради лошото му здравословно състояние.

През октомври миналата година Регионалната дирекция за национален строителен контрол издаде девет заповеди за събаряне на незаконни имоти на Рашкови. В края на миналата седмица започна събарянето на най-голямата къща на Кирил Рашков в Катуница - тази на дъщеря му Събка. В момента фамилията живее на улица "Славянска" в Пловдив.

Кметът на селото Красимир Юруков обяснява, че Рашкови няма да се върнат в Катуница, където, по думите му, вече "царят ред и спокойствие".

"Животът в Катуница започна да тече по съвсем нормален начин. Хората ходят спокойни на работа, децата ходят спокойно на училище. Искам да благодаря на всички институции в България, от които зависи проблемът семейство Рашкови да го няма в Катуница", коментира кметът.

Костадинка и Събка Рашкови обаче упрекват държавните институции за това, че са позволили къщите им да бъдат опожарени по време на размириците, и заплашват, че ще подадат жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Няма къде да ходим ние. Ние сме си жители оттам и там трябва да се връщаме - в Катуница. Тук живеем в едно малко, тясно помещение. Натиснаха само нас и не взеха под внимание техните нападения (на враждуващите с клана Рашкови съселяни от Катуница - бел. ред.) и нашите жалби толкова години. Защо позволиха да изгорят къщите ни? Ние категорично ще се върнем в Катуница - до година, година и година половина просто ще се върнем", обясняват двете жени от ромската фамилия.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?