Фандъкова притеснена от узаконяването на ромските гета

Фандъкова притеснена от узаконяването на ромските гета

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази притеснения относно идеята на БСП за узаконяване на ромските гета. Тя призова депутатите да не правят прибързано законови промени, а това да става след широко обществено обсъждане.

“Народните представители като че ли не са си взели поука от това, което се е случило през последните месеци. Хората настояваха за това да участват в дискусии при взимането на важни решения. Всички тези закони, които толкова бързо се вземат, мен ме притесняват, като предложението за узаконяване на ромските гета също ме притеснява”, коментира Йорданка Фандъкова. Тя призова депутатите да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки.

Във вторник временната парламентарна комисия по правни въпроси одобри проекторешението на БСП за налагане на мораториум срещу събарянето на незаконните постройки до промяна в Закона за устройство на територията. Очаква се то да бъде одобрено от депутатите следващата седмица в парламента.

Идеята на социалистите е да не се събарят незаконни жилища, които са единствен дом на обитателите, както и тези в рибарските селища. Поводът е поет ангажимент към избирателите в рибарското селище Ченгене скеле по думите на депутата Димчо Михалевски.

Около 250 са къщите, които подлежат на събаряне в Ченгене скеле, като до този момент са съборени 40 незаконни постройки по данни на ДНСК. Част от предвидените за срутване сгради са на известни публични личности, сред които магистрати, депутати и бивши областни управители.

С налагането на мораториума върху незаконните постройки на практика се спира разрушаването на всички ромски гета, които се строят без никакви планове и разрешителни. В София такива са около 40, а в страната - стотици.

Столичната община работи по изготвянето на планове за тези квартали, като за квартал “Факултета” например вече има обявен устройствен план. “Общината вече работи за това и не е нужно да ни стимулират в кавички по този начин”, каза Фандъкова.

Според нея в момента законът позволява незаконните строежи да се случват, но не ни позволява да си свършим работата. “Нека народните представители да не притискат общините, ние сме опитни, разумни хора и можем да дадем и добри идеи понякога за всеки един от законопроектите”, каза столичният кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?