ФАР ще подпомага развитието на българския културен туризъм

Вицепремиерът Николай Василев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски и ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас посланик Димитрис Куркулас обявиха днес старта на проект по програма ФАР на Европейския съюз за развитие на българския културен туризъм.

Проектът е на на стойност 6,6 млн. евро и официално ще стартира на 7 май 2003 г., когато конкурсният пакет "Покана за предложения за проекти" ще се публикува на интернет страниците на Министерството на икономиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По думите на вицепремиера Василев този проект има за цел да повиши качеството и пазарната стойност на продукта културен туризъм. Заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов съобщи, че стартът на проекта за развитие на културния туризъм у нас се очаква с интерес от туристическия бранш. По негови сведения вече се подготвят проекти от Банско, Варна, Търново, Пловдив и други общини, които ще кандидатстват по него.

По проекта ще се финансират дейности като разработването и макетирането на туристически продукти, както и дейности, свързани с подобряването на инфраструктура или реставрирането на културно-исторически паметници.

Сред необходимите условия е подкрепата на общината или областта, уточни зам-министърът на икономиката София Касидова. Тя допълни, че на спечелилите конкурса ща се раздадат грантове на стойност от 70 000 евро до 350 000 евро за финансиране на тяхната дейност.

По данни на Министерството на икономиката интересът към продукта културен туризъм е едва 1,5 - 2 процента. В този смисъл целта на програмата ФАР е да се подобри качеството на този туристически продукт, да се създаде източник на доходи в определени региони и в края на 2004 година да се постигне ръст от 15 процента в отрасъла, каза Димитър Хаджиниколов.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: