Фарадж нарече "грешка" едно от основните послания на "Брекзит"

Лидерът на Партията на независимостта отрече, че сега здравната система ще може да получава 350 млн. паунда седмично

Фарадж нарече "грешка" едно от основните послания на "Брекзит"

Лидерът на британската Партия на назависимостта Найджъл Фарадж се отрече от едно от основните послания на поддръжниците на "Брекзит", според което 350 млн. паунда седмично ще отиват за британската здравна система, вместо за Европейския съюз (ЕС).

Такива били разходите на Обединеното Кралство по членството му в ЕС. Пропагандната кампания на Фарадж и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън включваше множество билбордове, както и такъв надпис на червен автобус.

Малко, след като стана ясно, че резултатите от референдума дават предимство на привържениците на "Брекзит", лидерът на Партията на независимостта бе попитан в сутрешния блок на ITV дали би гарантирал, че въпросната сума сега наистина ще отива за здраве.

"Не, не мога (да гарантирам), и аз никога не съм правил такова твърдение. Това беше една от грешките, които мисля, че кампанията за напускане на ЕС направи", отвърна Фарадж, след което водещата го репликира, че такова твърдение бе изписано на автобус, обикалящ из страната преди референдума.

"Това не беше част от моите послания, мога да ви уверя! Мисля, че това беше грешка", повтори Найджъл Фарадж, след което все пак заяви, че парите от вноската в бюджета за ЕС сега можели да се харчат "за здравната система, за училищата, за каквото и да е".

Твърдението, че седмичните разходи на Обединеното Кралство за членството му в ЕС възлизат на 350 млн. паунда многократно бе опровергавано от британската статистическа служба.

В тази цифра просто не влизат отстъпката или парите, платени на Великобритания от бюджета на ЕС с целева субсидия за селско стопанство и регионално развитие, например, отбелязва "Индипендънт". Въпреки това посланието многократно бе използвано в кампанията за напускане на ЕС.

Междувременно другият основен радетел за излизането на Великобритания от ЕС – бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, коментира в петък, че "няма нужда да бързаме", допълвайки, че нищо няма да се промени в близкото бъдеще.

Обръщайки се предимно към младите британци, които масово подкрепиха оставането на Кралството в Обединена Европа, той заяви, че те няма да бъдат изолирани и, че Великобритания ще остане част от Европа.

"Няма нужда през 21 век да бъдем част от федерална система, ситуирана в Брюксел и невиждана никъде по света", допълни Джонсън. По думите му "ЕС беше благородна идея, но тя вече е ненужна за тази държава".

Той поздрави премиера Дейвид Камерън за "смелостта", с която е позволил на страната за пръв път от 43 години да гласува на референдум за членството си в ЕС.

"Някои хора намират това за грешка и твърдят, че народът не бива да се занимава с такива въпроси, но всъщност няма друг начин да се вземе подобно решение. "Брекзит" няма да направи Обединеното кралство "по-малко европейско", смята Джонсън.

Именно той бе човекът, който показно се снима пред двуетажния рейс, пропагандиращ по време на кампанията преди референдума, че след излизането си от ЕС, Великобритания ще може седмично да финансира здравната система с 350 млн. паунда.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?