Фармацевтична компания разкри телефон, за да информира пациенти къде да намерят лекарствата си

Фармацевтична компания разкри телефон, за да информира пациенти къде да намерят лекарствата си

Фармацевтичната компания “Новартис“ разкри информационна телефонна линия за пациенти, които не могат да открият в аптечната мрежа предписания им лекарствен продукт на компанията. Системата покрива над 3500 аптеки в цялата страна. Целта е да информира пациентите за най-близката аптека, в която могат да открият предписаните им медикаменти.

Телефонната линия дава информация само за лекарствени продукти на компанията.

Националният номер е 0700 180 95 с цена на разговора според тарифния план на съответния оператор.

Системата работи пилотно от месец ноември 2017 г. в Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. “За двата месеца на активна работа тя доказа своята функционалност и необходимостта да бъде въведена вече и в цялата страна. Нуждата от подобно решение се налага във връзка със зачестилите случаи на липса на определени лекарствени продукти в аптеките по причини, независещи от “Новартис“, заявяват от компанията.

Разкриването на телефонната линия идва на фона на постоянни сигнали от страна на пациенти за липсващи медикаменти в аптечната мрежа, за които се смята, че са обект на паралелен износ към страни от Западна Европа.

Мерки за ограничаване на износа на дефицитни у нас лекарства в момента се гледат в парламента с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Споделяне

Още от Бизнес