ФБР разглежда като терористичен акт стрелбата в американска военноморска база

ФБР разглежда като терористичен акт стрелбата в американска военноморска база

ФБР разглежда стрелбата в американска военноморска база във Флорида като терористичен акт и разпитва саудитски студенти, обучавани в базата, съобщи ДПА.

ФБР съобщи, че извършител на атаката е 21-годишният Мохамед Саид Алшамрани, младши лейтенант от Кралските военновъздушни сили на Саудитска Арабия, който получавал обучение в базата в Пенсакола.

"Основната ни цел беше да потвърдим дали той е действал сам или е бил част от по-голяма мрежа", заяви Рейчъл Рохас, специален агент на ФБР. Бюрото действа "с презумпцията, че това е терористичен акт", добави тя.

По думите на Рохас някои саудитци, обучавани в базата, са били "близки със стрелеца" и движението им е ограничено в рамките на базата от саудитските им командири, които сътрудничат на разследването.

ФБР "работи неуморно да установи евентуална идеология, която може да е била фактор при тази атака", посочи Рохас.

Тя отказа да коментира информации, че други войници са записали стрелбата, при която бяха убити трима американски военнослужещи, или че Алшамрани е организирал купон преди нападението, на който били гледани записи на масова стрелба.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се обади на президента на САЩ Доналд Тръмп, за да поднесе съболезнованията си и да предложи помощ при разследването на стрелбата във Флорида, предаде ДПА.

Престолонаследникът е изразил подкрепа за семействата на жертвите и е "потвърдил желанието на кралството за пълно сътрудничество между американските власти и съответните саудитски органи", за да бъде предоставена информация, която ще помогне на разследването.

Инцидентът напомни за понякога трудните отношения между Вашингтон и Рияд, който е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток, отбелязва ДПА. Тръмп поддържа близки отношения със Саудитска Арабия, като подчертава големите покупки на американски оръжия, въпреки международните критики срещу кралството заради войната в Йемен и убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?