ФБР: Саудитски агент вероятно е подпомогнал атентатите на 11 септември

ФБР: Саудитски агент вероятно е подпомогнал атентатите на 11 септември

Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово двата от атентаторите на "Ал Кайда", извършили атаките на 11 септември 2001 година срещу кулите-близнаци на Световния търговски център. Този извод на ФБР, цитиран от CNN, се съдържа в първия от разсекретените документи от официалните американски разследвания за атентатите.

Оповестяването на документите беше наредено с указ на сегашния президент Джо Байдън.

Първият публикуван документ е от 2016 г. и обобщава федерално разследване за възможна връзка на атентаторите със служител на саудитското консулство и предполагаемия разузнавателен агент, които преди атентатите са били ситуирани в Лос Анджелис. В документа се описват контактите, които похитителите са имали със саудитски сътрудници в САЩ, но не предоставя доказателство, че саудитското правителство е било съучастник в заговора, уточни Асошиейтед прес.

Заподозреният за служител на саудитското разузнаване е Омар ал Байоми - по това време студент в града. ФБР е открило множество връзки и разполага със свидетелски показания, че Байоми е осигурил "логистична подкрепа, настаняване и финансиране" за двама от атентаторите.

CNN припомня, че заповедта на Байдън за оповестяване на разследванията дойде след като 1600 души, пострадали или загубили близки при атаките, призоваха президента да не участва в честванията на 20-годишнината от атентатите, ако не публикува пълната информация, с която американските власти разполагат за тях.

Писмото на пострадалите поставяше и въпроса дали Саудитска Арабия е подпомагала джихадистите от "Ал Кайда".

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?