Федерален съдия блокира имиграционния план Барак Обама

Федерален съдия блокира имиграционния план Барак Обама

Федерален съдия от щата Тексас постанови временно да се спре действието на указа на президента на САЩ Барак Обама, с който се предвиждаше да се узакони пребиваването в страната на милиони чужденци без документи и да ги предпази от експулсиране от страната.

Решението на съдията Андрю Ханън от федералния съд в Браунсвил, щата Тексас, е в отговор на колективна жалба, подадена от щата Тексас и от още 25 американски щата срещу указа на Обама, припомня Франс прес.

Тези щати твърдят в жалбата си, че президентът на САЩ е нарушил конституцията на страната, издавайки президентския си указ. Те предупредиха, че решението на Обама да амнистира милиони незаконни имигранти ще влоши положението в южните райони на страната, на първо място в Тексас и ще струва прекалено скъпо на щатските бюджети.

През ноември миналата година Барак Обама не изчака решението на Конгреса на САЩ по въпроса с имиграцията и подписа указ, с който се узаконява пребиваването в страната на над 4 милиона незаконни имигранти. Ставаше дума за хора, които пребивават в САЩ от повече от 5 години и са родители на американски граждани или са родители на лица, които имат разрешение за постоянно пребиваване в страната.

Според указа ако такива незаконни имигранти поискат положението им да бъде узаконено, те ще бъдат подложени на две проверки от страна на компетентните органи, ще им бъдат снети биометрични отпечатъци, ще започнат да плащат съответните данъци и ще трябва да докажат, че техните деца са се родили в САЩ. Тогава ще им бъде разрешено да останат в страна за три години и този срок можеше да бъде удължен. Тези лица могат да получат и разрешение за работа.

В Конгреса обаче решението на президента беше посрещнато с критики от страна на републиканците, които обвиниха Обама в превишаване на пълномощията.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?