Фейсбук разработва криптовалута за разплащания през УотсАп

Фейсбук разработва криптовалута за разплащания през УотсАп

Фейсбук (Facebook) разглежда възможността да създаде собствена криптовалута, която ще позволи на ползващите услугата за съобщения УотсАп (WhatsApp) да правят парични разплащания, съобщи агенция Блумбърг.

Компанията разработва стейбълкойн (stablecoin) - тип цифрова валута, която се предвижда да бъде обвързана с долара, отбелязва Блумбърг, като допълва, че това ще помогне да бъдат понижени колебанията в курса на новата валута.

По информация на Блумбърг Фейсбук все още е далеч от пускането на цифровата валута, тъй като все още уточнява подробностите, включително как ще се съхраняват активите, по-конкретно обикновените валути, които трябва да помогнат на стейбълкойн да запази стойността си.

Много потребители отдавна очакват навлизането на Фейсбук в сектора на финансовите услуги. През 2014 година компанията нае бившия президент на международната разплащателна система ПейПал (PayPal) Дейвид Маркус, който през май тази година оглави отдела за разработка на блокчейн технологиите на компанията. Според Блумбърг под ръководството на Маркус вече работят 40 души.

Криптовалутата е разновидност на цифровата валута, чието създаване се основана на криптографични методи. Функционирането на такива системи се основава на технологията блокчейн (верига от блокове) - децентрализирана база данни, при която устройствата за съхранение на данните не са включени към общ сървър. Такава валута може да емитира всеки ползвател на системата, като създава в нея нови цифрови блокове.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?