Фейсбук ще маркира страниците на държавно контролирани медии

Фейсбук ще маркира страниците на държавно контролирани медии

Фейсбук започва да маркира страниците в социалната мрежа на медии под държавен контрол от Китай, Русия, Иран и други страни, а по-късно това лято ще блокира всякакви реклами от такива издания, които се целят в потребители в САЩ.

Компанията съобщи, че хората следва да знаят, че едни или други новини, излезли в медиите, може да са контролирани от някое правителство.

Специалната маркировка "state-controlled media" ("контролирани от държавата медии") ще бъде поставена на около 200 медии, съобщи Ройтерс. Сред тях са руската "Спутник", китайската агенция "Синхуа", иранската Прес ТВ и много други.

Тези медии "комбинират влиянието на медийна организация със стратегическата помощ на държава". "Ние смятаме, че хората трябва да знаят дали информациите, които четат, идват от издание, което може да е под влиянието на правителство", заяви Натаниел Глейчър, директор по киберсигурността на Фейсбук.

В същото време Фейсбук няма да маркира по подобен начин медии, които са базирани в САЩ. Компанията смята, че създадените от правителствени организации в САЩ медии спазват редакционна независимост.

Фейсбук ще забрани в САЩ рекламите от медии, контролирани във финансово и редакционно отношение от държави. Целта е да не се допусне външна намеса в изборите за американски президент през есента.

Социалната мрежа поясни, че това е предохранителна мярка, въпреки че държавните медии "рядко рекламират в САЩ".

По-рано компанията призна, че не е успяла да попречи платформите ѝ да бъдат използвани за намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

Фейсбук ще определя кои медии са под пълен или частичен държавен контрол въз основа на собствени критерии, разработени в компанията след консултации с експерти.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?