Феновете: Формула 1 е скъпа и скучна

Феновете: Формула 1 е скъпа и скучна

Феновете на Формула 1 искат вълнуващи състезания между опитни пилоти в бързи болиди, но не това получават в момента. Това става ясно от проучване на Асоциацията на пилотите от Ф1 (GPDA), в което са участвали над 215 000 души от 194 държави.

Феновете определят Формула 1 като "скъпа", "технологична" и "скучна" за разлика от същото проучване през 2010 г., когато тя е била "технологична", "оспорвана" и "вълнуваща". Според участващите в анкетата пилотите трябва да се борят с промените в спорта и да са "по-отворени и честни" с феновете. Привържениците на спорта не желаят необходимите промени да се случат чрез изкуствено изравняване на отборите през правилата на спорта.

Само 45% от анкетираните смятат, че във Формула 1 в момента участват най-добрите пилоти в света. Изненадващо Кими Райконен е определен като най-популярния пилот, изпреварвайки Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън. В момента Райконен се намира в дълбока криза и дори се обсъжда неговото напускане от Ферари.

Един от проблемите, които трябва да бъдат решени, според фенове, е с "тихите" двигатели и тяхната мощност. Участниците в анкетата искат още да бъде определен таван на бюджета за всички отбори, за да могат и по-малките отбори да се развиват.

Председателят на GPDA Алекс Вурц казва, че резултатите от проучването дават ясен отговор на въпроса какво трябва да бъде направено, за да продължи да се развива Формула 1 и интересът към нея да не се губи.

"Изводите са категорични. Да, Формула 1 е изправена пред трудности в момента и трябва да се подобри. Но не трябва да се прави изкуствена революция и да се прилагат самоцелни правила, с които да се вдига интереса към нея. Феновете просто искат "чисто" каране от пилоти в най-добрите болиди в света", казва Вурц.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?