Фермери ще могат да обменят екопрактики онлайн

Фермери ще могат да обменят екопрактики онлайн

Онлайн платформа bg.farmers2farmers.org дава възможност за обмен на екологични земеделски практики между фермерите в Европейския съюз.

Тя е разработена от българския офис на "Грийнпис" и беше представена в понеделник. Целта на организацията е да помогне на общуването между фермери с отговорно отношение към опазването на околната среда.

Платформата е международна и ще позволи на земеделски производители от цялата страна и Европа да общуват помежду си, да обменят практики, да обсъждат реални казуси и да решават заедно проблеми в работата си.

"Желанието на екипа ни е да припомним, че екологичните и щадящи природата практики са бъдещето на земеделието, а не неговото минало, както понякога се внушава. Затова създадохме една иновативна платформа за споделяне, която да подкрепи екологичните фермери, улеснявайки комуникацията помежду им и изграждайки една общност, способна да решава много от проблемите на своите членове", каза Меглена Антонова, координатор "Екологично земеделие" в българския офис на "Грийнпийс".

Тя представи седемте принципа на "Грийнпийс" за екологично земеделие - хранителна независимост, насочване на ползите от производството към производителите и потребителите, разумно производство на храна, биологично разнообразие, поддържане на здрава почва и чиста вода, екологичен контрол на вредителите и издръжливи хранителни системи.

"Като екологична организация, "Грийнпийс" се интересува от практиките на фермерите. Причината е, че според нас в момента начинът, по който се произвежда голяма част от храната ни, не е добър нито за производителите, нито за потребителите, нито за планетата ни като цяло", каза Меглена Антонова.

На платформата bg.farmers2farmers.org фермерите ще ще могат да споделят свои актуални проблеми и да потърсят рецепта за решаването им, както и да разкажат своя опит в земеделието.

Преди да бъде споделена, информацията ще бъде проверявана от научния екип на "Грийнпийс", което ще бъде своеобразен коректив за нейната достоверност и актуалност.

Екоорганизацията представи новата се пилотна програма за международен обмен на фермерски визити. Тя ще позволи на участниците да се запознаят от първа ръка с екологичните практики в десет земеделски стопанства в Белгия, Гърция, Франция и България, прекарвайки близо седмица в тях.

Желаещите да се включат, могат да кандидатстват от 10 октомври до 3 ноември 2016 г. през платформата. Те ще преминат процес на одобрение от екипа на "Грийнпийс", след което от тях ще бъдат избрани двама участници от всяка държава в програмата. Обменът ще се осъществи до средата на 2017 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?