"Феста Холдинг" няма да строи делфинариум в Несебър

Сагата с проекта на "Феста Холдинг" за делфинариум в стария град на Несебър най-накрая приключи. От компанията на Петя Славова са се съгласили да се развали договорът с община Несебър от 2005 г., с който "Феста" стана собственик на 23 дка земя в Стария град или почти 1/5 от площта на историческия полуостров, като в замяна си получават обратно парите за сделката. На терена трябваше да се издигне делфинариум.

Преди два месеца кметът на Несебър Николай Димитров се закани да даде на Върховната касационна прокуратура (ВКП) сделката за продажба на земята, която стана след оспорван конкурс по времето на предишния кмет Николай Трифонов. Заканата му дойде в отговор на писмо от Петя Славова, в което тя настояваше да влезе във владение на имота или ще съди Димитров и общината.

В крайна сметка "Феста Холдинг" се е съгласила на предложение на общината, отправено още през 2007 г. - разваляне на договора и възстановяване на около 5 млн. лева, платени за земята.

Преди 3 г. "Феста холдинг" отхвърли предложението и заведе дело във ВАС, което спечели на всички инстанции. Паралелно с това фирмата на Петя Славова извърши археологически разкопки на терена, с цел освобождаване на земята от протекцията на НИПК. Заради отказа на Димитров да финализира окончателния договор за встъпване в собственост "Феста" заплаши да заведе дело срещу кмета на Несебър. Започнаха тежки преговори за замяна на терена с два пъти по-малък парцел в Новия град, за да се запази полуострова от застрояване и града от отпадане от списъците на ЮНЕСКО.

Този вариант също се оказа неосъществим, след санкция от страна на държавата, в лицето на Областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Община Несебър апелира към държавата да се намеси в казуса и да поеме нещата в свои ръце, след което последва окончателният отказ на "Феста Холдинг" и приемането на първоначалното предложение, гласувано от Общинския съвет в края на 2007 г.

Сега съветниците на Несебър ще решават точната форма на разваляне на скандалната сделка и начинът на връщане на парите на компанията.

Споделяне

Още от България