Филчев иска от КС да отхвърли данъчната тайна

Главният прокурор Никола Филчев поиска Конституционният съд да обяви за противоречащи на Конституцията текстовете на Данъчно-процесуалния кодекс, регламентиращи данъчната тайна, както и някои от разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. КС образува три дела в четвъртък по питания на обвинител №1.

Главният прокурор е за премахване на досъдебния контрол върху постановленията на прокуратурата за прекратяване на делата. Казусът стана особено притеснителен за обвинителите след като миналата година избухна скандала с прекратеното от прокуратурата дело срещу бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов за унищожението досие от ДС на банкера Атанас Тилев. Делото бе прекратено, въпреки че вече бе предявено обвинение към о.з. разузнавача и единствено съдът би могъл да го прекрати. Магистратите обаче твърдяха, че било върнато за доразследване от тях и могат да го прекратят.

Главният прокурор настоява още да отпадне разпитът пред съдия като задължително условие за приемането в съдебното следствие на свидетелски показания, дадени в досъдебното производство.

Споделяне

Още от България