Филчев изненадващо пожела спешни съдебни реформи

Главният прокурор даде изненадващо изявление, с което подкрепи спешни промени в конституцията и съдебната система, извършени от този парламент. Това стана в присъствието на висш представител от Баварското министерство на правосъдието, който заедно с Филчев и негови заместници се срещна с шефа на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов.

Само преди месец Никола Филчев поиска Конституционният съд(КС) да каже дали този парламент може да извърши конституционни промени, свързани с изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Председателят на КС пък предварително обяви, че за това е нужно свикване на Велико народно събрание, защото са свързани с промяна на държавното устройство.

В редица декларации на Върховна касационна прокуратура от м.г. се критикуваше пряко или косвено закона за съдебната власт, внесен от правосъдния министър Антон Станков, който предвиждаше една пета от Висшия съдебен съвет да може да поиска снемане на имунитета на главния прокурор и неговото разследване. Този текст бе отменен от КС. Прокуратурата също така се противопостави на всички идеи за изваждането ѝ от съдебната власт и установяването на някакъв контрол върху дейността ѝ.

Главпрокурорът ще чисти името си при Кеворкян

Нямам врагове и името ми не е опетнено, заяви при влизането си в парламента Никола Филчев и обеща да отговори подробно в предаването "Всяка неделя" по БНТ. До този момент той не е дал публичен отговор на обвиненията за убийството на прокурора Николай Колев, както и за преследване и заплахи срещу личности, които искат оставката му.

Нашето дълбоко убеждение е, че промени в конституцията трябва да има и то колкото е възможно по скоро, това е задачата на този парламент, заяви Никола Филчев след срещата с Пламен Панайотов.

Вчера също изненадващо и БСП смени официалната си позиция срещу промени в конституцията за съдебната система. Социалистите признаха, че възможностите за съдебна реформа при тази конституция са изчерпани и се съгласиха на "минимални корекции" в основния закон в рамките на този парламент.

Филчев: Имам много приятели

Когато влязох тук констатирах, че имам много приятели, каза Филчев. По думите му обществото очаква от този български парламент коренни промени в съдебната система, а от правозащитните органи и от законодателите да осигурят ефикасна защита на живота, здравето и имуществото им. Безспорно е, че са необходими промени в законите, които регулират правосъдието - в краткосрочен план това са в наказателно-процесуални кодекс и в закона за съдебната власт, каза главният прокурор.

Филчев смята, че безусловно са необходими и промени в конституцията за съдебната система. Според него много неща куцат и даде за пример недосегаемостта на магистратите. В нашето обществото имунитета, който получават народните представители, които най-много се нуждаят от него, е докато представят гражданите. В съдебната система си с имунитет докато си жив, до пенсия, обясни Филчев, с което преповтори идеите на министър Станков и СДС за насоката на конституционните промени.

Той смята, че това не би трябвало да остава така. Освен с имунитета главния прокурор смята, че има проблем и със структурирането, взаимозависимостта и независимостта на съдебната власт. Той представи и вижданията на прокуратурата за краткосрочни промени, които да осигурят по някакъв начин реформите в съдебната система.

В НПК трябвало да бъдат променени три неща- да бъдат въведени срокове за всички следователи, прокурори и съдии за разследването на делата и да бъде предвидена отговорност за нарушаването на тези срокове, облекчена процедура за търсенето на тази отговорност и силно ограничаване на възможностите за връщане на делата за доразследване.

За закона за съдебната власт Филчев каза, че е крайно време да се създадат механизми за отчетност и координиране на дейностите на всички правозащитни органи. Държавните органи трябва да знаят какво е движението на всички дела от обществено значение, заяви Филчев.

Панайотов не искал да става главен прокурор

И Пламен Панайотов и Филчев заявиха, че по време на срещата са установили пълно единение по въпросите за реформата на съдебната система. Панайотов обясни, че проблеми между тях нямало, нито той имал амбиции да седне в стола на главния прокурор, нито Филчев искал да седне в неговия. Наскоро депутатът от НДСВ Емил Кошлуков обвини Панайотов, че скарал управляващите със съдебната система, защото искал да заеме поста на Филчев.

Различни хора на различни основания определяли разногласията като междуличностни, за да профанизират съдебната система, смята лидерът на ПГ на НДСВ. Нито той, нито Филчев обаче не поискаха да обяснят откъде идват скандалите и критиките срещу съдебната система през последните няколко месеца.

Днешната среща в парламента бе по инициатива на прокуратурата на България и на нея е било обсъдено укрепването на институционалния капацитет на прокуратурата за борба с организираната и икономическата престъпност и корупцията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: