Филчев иззе от МВР делата срещу Пилето

Софийската районна прокуратура е изискала от МВР двете дознания за Николай Методиев-Пилето, съобщи главният секретар генерал Бойко Борисов по БНР. Искането било от районния прокурор Славчо Кържев.

"Настояват по нарочен куриер още днес, в петък вечер, да им бъдат предадени", заяви още Борисов.Според него и двете дознания - за контрабанда и за самоуправство - са перфектни и той не разбира защо им ги вземат насила. От думите на главния секретар на МВР стана ясно, че той се опасява от твърдения, че полицията не си е свършила работата. Борисов декларира, че по никакъв начин няма да приеме подобни упреци.

По-късно от Върховната касационна прокуратура обясниха причините за изискването на дознанията - районният прокурор Славчо Кържев е преобразувал дознанията в следствия за контрабанда заради фактическата и правна сложност на случаите. Главният прокурор Никола Филчев разпоредил разследването да се извърши от Националната следствена служба, прокурори от ВКП ще наблюдават и ръководят двете следствия срещу Пилето.

Вчера Софийски градски съд отложи делото за гледане на мярката за неотклонение "задържане под стража" на Методиев, защото адвокатът му имал гастрит. Съдът нареди проверка на болничния, но уважи волята на Пилето да отложи делото. Според източници от МВР протакането във времето е необходимо на защитата, за да подготви достатъчно доказателства в полза на искането за освобождаване от ареста.

Съдът постанови задържане на Пилето миналия четвъртък. Той бе арестуван след като по негова заповед бе изнесена контрабандната китайска стока от 5 контейнера, които СДВР и митниците задържаха в Долни Богров. Стоката е била подменена с изолационни материали, каквито по документи е трябвало да има в контейнерите. Прикриването на контрабандата е станало след като двама полицаи, които са пазили контейнерите, са били заплашени. След подмяната на товара митничар наново запечатал пломбите.

Срещу митничаря и двамата служители на МВР се води разследване. Според източници от МВР Пилето работи за организатора на няколко контрабандни канала Константин Димитров-Самоковеца.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?