Филчев оправда Бриго без съд

Според главния прокурор Никола Филчев с акта на избирането на Бриго Аспарухов за депутат и полагащия му се имунитет той е престанал да бъде обвиняем по делото за унищожаването на досието на Атанас Тилев, предаде БНР. Никола Филчев коментира казуса след срещата си с президента Георги Първанов, но отрече двамата да са обсъждали случая.

Върховният касационен съд (ВКС) съобщи вчера, че след като е загубил имунитета си Бриго Аспарухов, Софийският военен съд трябва да насрочи ново разглеждане на делото срещу него за унищоженото досие на агент "Румянцев". Ако бъде осъден, Аспарухов може да получи от 3 до 8 години затвор.

Според съдията от ВКС Румен Ненков в момента Аспарухов е подсъдим. ВКС обяви още, че от близо 2 години материалите по делото седят в подчинената на Филчев Върховна касационна прокуратура и не са върнати обратно на съда.

Според запознати обаче делото е било незаконно прекратено от прокуратурата, без постановлението да е показвано на съда. В съобщението на ВКС също бе подчертано, че ако делото е прекратено от друга инстанция извън съда, това е нарушение на закона.

Аспарухов нито е обвиняем, нито е подсъдим, заяви обаче Филчев днес и каза, че съдията Ненков се бил объркал.

Депутатът от ОДС Йордан Соколов заяви, че ще постави въпроса за делото на Бриго Аспарухов в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Той допълни, че ако колегите му не се съгласят, той ще поиска в качеството си на народен представител информация от ВКП къде се намира делото и има ли извършени действия от прокурори на ВКП по него след акта на ВКС за неговото спиране и да се види дали някой прокурор не е превишил правата си. Днес министър Антон Станков заяви, че инспекторатът към Министерството на правосъдието няма възможност да извърши проверка защо ВКП държи вече 2 години материалите по делото срещу о.з. ген. Аспарухов, тъй като Конституционният съд е отнел тази възможност.

С въпроса "Прекратено ли е?" Никола Филчев отговори на журналистическо питане защо делото срещу Бриго Аспарухов е прекратено и после обеща да провери. На няколко пъти главният прокурор повтори, че не е в течение в хода на разследването и цитира текстове от закона за привилегиите, които дава депутатския имунитет.

Аз вярвам, че прокурорите са действали законносъобразно като са отменили постановлението, с което Аспарухов е бил обвиняем, след като е станал депутат, заяви Филчев. Според него в рамките на депутатския мандат на Бриго Аспарухов не се е стигнало да искане за сваляне на имунитета му, "най-вероятно защото не е имало достатъчно законови основания". По-рано днес прокурорът Цеко Йорданов заяви пред радио НЕТ, че делото не е прекратявано и дори бил обсъждан вариант да бъде поискано сваляне на имунитета на Аспарухов.

"Оттук нататък думата има компетентния прокурор, каза няколко пъти главният прокурор Никола Филчев и отказа да се ангажира с въпроса какво следва за Аспарухов след като от 16 септември той вече е без имунитет. Оттогава Филчев и близки до него прокурори непрестанно обещават да се запознаят със случая и все нямат време за това.

"Дали сега ще му се повдигне обвинение или не - не решавам аз. Решава го компетентният прокурор. Прокурорите са 1100 и всеки от тях е независим при решаването на случаите и преписките, и решава въз основа на фактите и закон. Никакво право нямам да упражнявам натиск върху компетентния прокурор да реши даден случай. Ако го направя си нарушавам правомощията и тогава може да се стигне до влошаване на атмосферата", обяви Филчев.

Спирането на обвинението и на процеса не означава край на тяхното развитие, обвинението не отпада, обвиняемият и другите участници в процеса запазват своето положение, своите права и задължения, а е преустановена само възможността за действия по движение на делото, заявиха обаче вчера от ВКС. След като се отстрани пречката за движение на процеса - имунитета на Аспарухов, делото трябва да се възобнови и да приключи, е становището на съда.

Не това е проблемът на България, проблемът е че няма пари за хляба, заключи Филчев.

Според запознати с днешното си изявление де факто Никола Филчев е дал зелена улица за назначаването на Бриго Аспарухов като съветник за специалните служби в политическия кабинет на премиера.

Прокуратурата не признава решение на Върховния касационен съд

След като вчера и днес медиите търсеха отговор от прокуратурата за съдбата на делото, в 17 ч. В сряда говорителят на ВКП раздаде на журналисти методическо становище на доц. Н. Манев по случая с Аспарухов. То обаче не съдържа никаква конкретна информация по самото дело, както и дали и на какво основание наказателното производство е прекратено. За разлика от вчерашното съобщение на касационния съд, описващо цялото движение на делото, от прокуратурата се "отчетоха" с 4 странички принципни обяснения как се действа при такъв казус. Внушението от тях е, че делото срещу Аспарухов може би е прекратено от прокурор, защото вероятно се е оказало, че "деянието не съставлява престъпление". Няма нито дума обаче как веднъж има повдигнат обвинителен акт, а после се оказва че няма престъпление.

Става ясно все пак, че прокуратурата не зачита решение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване. Самата прокуратура на два пъти през 2001 г. е обжалвала решения на по-долни съдебни инстанции - да се върне делото за доразследване, а след това - да се прекрати заради депутатския имунитет на Аспарухов. В резултат на обжалването ВКС постановява спиране, а не прекратяване на делото, и го връща на Софийския военен съд, където то трябва да стои до отпадането на депутатския имунитет на Аспарухов. Именно оттам делото е взето преди около две години от ВКП и съдбата му остава неизвестна. Съдът твърди, че наказателното производство срещу Аспарухов се намира в съдебна фаза и само този орган може вече да го прекрати. Прокуратурата "пропуска" последното съдебно решение обаче и твърди, че делото е върнато от съда в досъдебна фаза и право единствено на обвинителите е дали да го възобновят или не.

По същата логика по-рано пред журналисти и главният прокурор Никола Филчев се позова на чл. 207, ал. 3 от НПК, като обясняваше защо е отменено обвинителното постановление срещу Аспарухов.

Законът действително казва: "Не се съставя постановление за привличане като заподозрян или обвиняем, а съставеното се отменя за лице, ползващо се с имунитет. Наказателното преследване срещу същото лице за същото престъпление се възбужда след отпадането на имунитета, ако не са налице други пречки за това". Това обаче важи в случаите на досъдебно производство - преди делото да влезе в съда и да има внесен обвинителен акт въз основа на събраните от следствието доказателства. Позовавайки се на този текст Филчев показа, че не признава решението на Върховния касационен съд, според който делото си е в съдебна фаза и трябва да продължи.

Същата теза е изразена и в раздаденото на медиите писмо на прокурора от ВКП Цеко Йорданов до съдията от ВКС Румен Ненков, според който в момента Аспарухов е подсъдим. "Не смятам, че Вие като заместник-председател на Върховния касационен съд, апелирате да се повдигне отново обвинение срещу генерал Б. Аспарухов." , казва Йорданов и заявява, че единствено компетентният военен прокурор ще реши дали отново да привлече о.з. разузнавача като обвиняем.

Никой от прокуратурата не отговори в крайна сметка - има ли престъпление, за което Бриго Аспарухов да отговаря, или той законно е унищожил досието на приятеля си Тилев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?