Филчев поискал данните от МВР чрез прокурора, уличен за връзки с мафията?

Прокурор, уличен в доклада на МВР за организираната престъпност, е поискал от името на прокуратурата допълнителните данни за връзките на магистрати с представители на престъпния свят. Това стана ясно от изказване на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Запитан защо МВР не изпраща поисканите от главния прокурор допълнителни факти за връзки на магистрати с престъпници, днес ген. Борисов лаконично отговори: Защото мисля, че ги поиска Иван Петров.

Не знам какво е поискал Иван Петров, но още в края на април Върховната касационна прокуратура официално поиска повече данни по доклада на МВР, контрира по-късно говорителят на прокуратурата Николай Марков.

Иван Петров е шеф на Софийската апелативна прокуратура. Той е един от двамата прокурори, споменати в доклада на МВР, за връзки със сочените за контрабандисти Константин Димитров - Косьо Самоковеца и Иван Тодоров - Доктора. Вторият магистрат е военноокръжният прокурор Трендафил Трайков.

Първоначално, след като получи доклада на МВР, Никола Филчев поиска оставките на Петров и Трайков. Двамата отказали да си тръгнат, отричайки данните на вътрешното министерство. Реакцията на Филчев бе да поиска допълнителна информация от вътрешното министерство, която да му даде основание да пристъпи към действия. Вчера с гневен тон главният прокурор заяви, че още не е получил тези данни от МВР и обвини вътрешното министерство, както и това на отбраната, че само се оправдават с прокуратурата и не ѝ съдействат.

Има две следствени дела, свързани със Самоковеца и Доктора

Вчера Филчев отрече и прокуратурата да е получавала сигнали за престъпна дейност на Самоковеца и Доктора, както бе заявено преди ден от шефа на полицията ген. Васил Василев.

Днес сутринта обаче главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов цитира справка от полицията, че има образувани две следствени дела.

Петканов панически се разграничава от Васил Божков -Черепа

В неуспешен опит да се спаси от медийни въпроси в барчето на парламента, министър Петканов изпадна в конфузна ситуация. С кафе в ръка, министърът отказа да отговаря на въпроси и побърза да седне на първото свободно място в барчето. Обграден от журналисти, Петканов не видя, че на същата маса вече седят шефа на бизнесклуб "Възраждане" Васил Божков - Черепа и НДСВ-депутата Камен Влахов. Забелязвайки компанията си, след като журналистите се отдръпнаха, Петканов веднага остави още недокоснатото си кафе на масата и веднага излезе от барчето.

Първото е следствено дело №117 от 2003 г., на Националната следствена служба, при следовател Петър Петров, което касае материалите, събрани при проверките, извършени на фирмите на Константин Димитров Димитров-Самоковеца "Боро груп", "Арис", "Карго експрес", "Кедър" и "Боро груп травел" - Лондон. Следственото дело се наблюдава от окръжна прокуратура град София.

Второто е следствено дело №266 от 2003 г., на Столична следствена служба, при следовател Гълъбинов, за незаконен износ на валута, свързано с дейността на фирми фантоми, гравитирани и свързани с Иван Тодоров - Доктора. Следственото дело се наблюдава от Софийска градска и Софийска районна прокуратура.

Главният прокурор не може да знае всичко. Ние предаваме в прокуратурата много дела, които са подвластни на различни прокуратури и това, че нещо не е достигнало до главния прокурор не значи, че не сме го дали, допълни Бойко Борисов.

Вътрешният министър Георги Петканов обаче не предостави на депутатите информацията за следствените дела, съобщена от Борисов. В рамките на парламентарния контрол той бе запитан предало ли е МВР на прокуратурата данни за Самоковеца и Доктора, за контрабандните канали.

Питането отправи Йордан Бакалов от ОДС, като уточняващ въпрос. Основният въпрос на депутата бе за действията на МВР за намаляване нивото на престъпността. Това бе използвано от министъра, който се позова на правилника на парламента и отказа да отговори, тъй като допълнението било коренно различно от основния въпрос. Петканов заяви, че му е необходима справка от МВР, с която не разполага.

Обяснението му разгневи Бакалов. Депутатът напомни, че са минали 48 часа от изявлението на шефа на полицията и 24 - от това на главния прокурор. Синият депутат се възмути от липсата на координация между МВР и прокуратурата.

7 пъти прокуратурата връща дело срещу задържания за убийство Григор Русев - Гринго

Пред БНР ген.Борисов отново заяви, че докато не се осъществят необходимите законодателни промени, не може да се подобри качествено борбата с престъпността. Като пример Борисов цитира случай, свързан със заловения преди ден за убийство Григор Русев-Гринго от Елин Пелин.

За двете години власт на НДСВ и ДПС, престъпността спаднала с 5%, а разкриваемостта ѝ нараснала с 9 на сто, се похвали пред парламента Георги Петканов. Той отчете средно 80% разкриваемост на умишлените убийства, които били главно на семейно-битова основа. Петканов заяви, че поръчковите убийства между групировките били незначителен брой. За 13 месеца - от 1 юни 2002 до края на юни 2003 г., имало 281 умишлени убийства, от които са разкрити 209 и 208 опити за убийства, като разкритите са 182.

Гринго е бил задържан за кражба още през 1991 г. Осем години по-късно е арестуван за влизане с взлом в апартамент. През 2000 г. извършва въоръжен грабеж на обменно бюро на столичния булевард "Евлоги Георгиев" и отново е задържан. Оттогава, до 9 януари 2003 г. седем пъти делото за въоръжения грабеж се изпраща от полицаите и следователите на софийската прокуратура с мнение за съд и седем пъти прокуратурата го връща за доразследване, въпреки че уличеният е заловен в момента на грабежа. Междувременно, в края на миналата година, адвокатите на Гринго успяват да издействат от съда промяната на мярката му за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция и подписка и той е пуснат от следствения арест.

На 28 юни т.г., в кафене в Елин Пелин Гринго уби свой съгражданин и рани друг и бе задържан отново от полицията след няколко дни, край Монтана, като при задържането му той се е съпротивлявал яростно.

Ген. Борисов заяви, че в понеделник тази седмица е изпратил на главния прокурор справка за цялото движение на делата на Гринго.

Запитан защо управляващото мнозинство не го подкрепя за исканите от МВР законодателни промени, Борисов отговори с думите: "Въпросът не е към мен. Когато бях в оставка, НДСВ първи се разграничиха от мене."

Споделяне

Още от България