Филчев покровителства Доктора, заяви свидетел по делото за отвличане

До 30 дни пловдивският Апелативен съд ще се произнесе по делото, образувано по жалбата на Иван Тодоров - Доктора срещу петгодишната му присъда за грабеж и отвличане, издадена от хасковския Окръжен съд през април т.г..

В четвъртък за първи път показания даде най-важният свидетел по делото Милослав Крастев, който заедно с бодигардовете си е бил отвлечен през 1994 година.

В показанията си пред съда и по-късно пред журналисти Кръстев заяви, че главният прокурор Никола Филчев покровителства Иван Тодоров - Доктора, разследван от спецслужбите за контрабанда и нашумял с общите си снимки от яхта в Монако с финансовия министър Милен Велчев и парламентарния лидер на "Новото време" Мирослав Севлиевски.

Никола Филчев е отстранил хасковския окръжен прокурор Петър Мидов в услуга на Иван Тодоров - Доктора, съобщи пред журналисти Кръстев.

Свиленградският бизнесмен Милослав Кръстев се яви в съдебната зала като защитен свидетел, придружаван от петима съдебни охранители. Той беше с бронежилетка под сакото и обясни, че се страхува за живота си.

Пред магистратите каза, че разполага с доказателства срещу Доктора за лъжесвидетелстване и опит за подкуп.

По- късно пред журналисти Кръстев добави, че Доктора е оказал натиск върху съдебния процес в услуга на Доктора. С този факт той обясни и промяната на показанията си.

Кръстев разкри неизвестни до момента факти по делото като среща в Гоце Делчев между него, Иван Тодоров и адвоката му, на която Тодоров казал, че главният прокурор Филчев стои зад гърба му и че има компормати за човек от правителството.

По думите на Кръстев, сред хората, покровителстващи Доктора, по някакъв начин е и апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Според Кръстев, всички свидетели, призовани за защита на Иван Тодоров, лъжесвидетелстват и са подкупени от него.

Иван Тодоров отрече тези твърдения, окачествявайки ги като измислица и каза, че срещу него има заговор. В основата му бил замесен високопоставен служител от НСБОП. Доктора не назова името му, но посочи, че той бил подхвърлил снимките от яхтения скандал след взривяването на автомобила му на "Цариградско шосе" в София през април 2003 г. Става дума за предизвикалите бурен, но приключил без последствия политически скандал снимки от яхта в Монако, където заедно са финансовият министър Милев Велчев, бившият транспортен министър Пламен Петров, Мирослав Севлиевски, тогава все още депутат от НДСВ, и царският приятел Спас Русев, който живее в Лондон.

В четвъртък адвокат на Доктора представи справка НСБОП, изискана от пловдивския Апелативен съд, в която се твърди, че няма данни за извършено от Иван Тодоров престъпление.

Още от България