Филип Димитров ще е посланик на ЕС в Грузия

Филип Димитров ще е посланик на ЕС в Грузия

Бившият премиер на България и бивш представител на страната в ООН и САЩ Филип Димитров ще бъде посланик на Европейския съюз в Грузия. Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън определи в четвъртък 28 ръководители и един зам.-ръководител на делегации на Европейския съюз в трети страни.

От новите страни членки посланически места назначения в първия кръг на разпределението на посланическите места освен България получиха само Полша (две места) и Литва.

До последния етап на изборната процедура за посланическите места достигнаха двама от 18-те участвали българи – дипломатът и бивш представител в ООН, Франция, Италия и Великобритания Стефан Тафров и бившият премиер и посланик на страната в ООН и САЩ Филип Димитров.

Външният министър Николай Младенов коментира, че с избора на Филип Димитров "България дава конкретен принос за модернизирането на европейската външна политика в името на общите ни ценности и интереси".

Новоназначените посланици на ЕС

Китай: Маркус Едерер (Markus Ederer) – Германия

Япония: Ханс Дитмар Швайсгат (Hans Dietmar Schweisgut) – Австрия

Южна Африка: Роланд ван де Геер (Roeland van de Geer) – Холандия

Афганистан: Вигаудас Усакас (Vygaudas Ušackas) – Литва

Албания: Еторе Секу (Ettore Sequi) – Италия

Аржентина: Алфонсо Диез Торес (Alfonso Díez Torres) – Испания

Македония: Петер Сьоренсен (Peter Sørensen) - Дания

 Още

"Удовлетворени сме не само от факта, че сред 29-те посланици на ЕС има българин, но и от процедурата, по която беше направен изборът. Върховният представител Катрин Аштън създаде реална възможност за първите най-високопоставени постове на Европейската служба за външно действие да бъдат избрани най-добрите. Процедурата беше максимално прозрачна и открита", заяви още министър Младенов.

Обявявайки номинациите, Катрин Аштън каза, че назначенията показват "напредък в постигането на географски и полов баланс", но все още има много какво да се прави в тази посока.

"Както обещах на страните членки, на Европейския парламент и гражданите, назначих най-добрите хора на най-правилните места", заяви Аштън, цитирана от europeanvoice.com.

Испания, Франция и Ирландия с най-много посланици

Испания получи най-много посланически места – пет, следвана от Франция и Ирландия с по три места. Седмина от назначените дипломати са жени, а четирима са от новите страни членки на ЕС – двама от Полша - в Йордания и Южна Корея, един от Литва в Афганистан и един от България - в Грузия.

Тринайсет от всички назначения са за дипломати от страните членки, а 16 - за кадри на Европейската комисия. Не са назначени хора от Съвета на ЕС. Трима от националните дипломати обаче работят за Съвета.

Стратегически важните места в Китай, Япония и Южна Африка ще бъдат заети съответно от германец, австриец и холандец. Посланик в Албания ще бъде италианец, а в Македония – датчанин.

Позициите за посланици в Бразилия и Ирак и зам.-председател на делегацията в САЩ ще бъдат обявени отново, тъй като не са намерени подходящи кандидати. По-рано това лято повторно бе обявена и позицията за посланик в Босна и Херцеговина.

Новите държави членки си остават "бедните роднини" при разпределянето на постовете, отбелязва Франс прес.

Новата дипломатическа служба на ЕС трябва да започне работа на 1 декември. През следващите седмици се очакват нови битки около избора на висшето ръководство на службата. Според дипломатически източници Франция си е осигурила поста на генерален секретар, а постовете на заместниците ще бъдат дадени на представители на Германия, Полша и Ирландия.

Външното министерство вече откри още три процедури за избор на служители в Европейската служба за външно действие

Първата процедура е за десетте най-висши управленски позиции в службата. Според националните номинации баронеса Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика, ще определи генерален секретар на Европейската дипломатическа служба, двама негови заместници, административен секретар и директори на шест генерални дирекции (Близък Изток, Русия и Източно партньорство, Африка, Америка, Азия и тематична дирекция за човешки права, демократизация, разоръжаване и борба с тероризма).

Втората процедура е за 80-те позиции за представителствата на ЕС в трети страни, а третата за деветте позиции за служители за работа в ситуационния център и в отделите за гражданските операции на Европейския съюз и по неразпространение на оръжия за масово поразяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?