Филип Димитров: Славков е срам за България

Бившият премиер Филип Димитров определи като недопустимо поведението на спортния министър Васил Иванов - Лучано в защита на Иван Славков, който бе временно отстранен като член на Международния олимпийски комитет (МОК) след филма - разследване на ББС "Да купиш игрите", в който Славков дава съгласие да преговаря за подкуп във връзка с домакинството на Лондон за Олимпиадата през 2012 г.

Според Филип Димитров защитата на Батето, базирана на неговата идентификация с българския спорт и с България, е сравнима с предишни реакции, като например по обвиненията, че бившите комунистически тайни служби са отговорни за убийството на писателя дисидент Георги Марков.

"Индентификацията на нацията с едни престъпници, които непрекъснато са хвърляли петно върху България и продължават да го правят - това е нещо, което аз наистина не разбирам!", заяви Филип Димитров в интервю за Mediapool и радио Нова Европа.

"Навремето имаше големи вопли за това, че аз бях казал: "Да, готови сме да отворим всички архиви и да видим дали не сме стреляли срещу папата", тъй като това е много възможно, от един мръсен комунистически режим това може да се очаква. Отказвам да нося отговорност за делата на комунистическия режим, отказвам върху България да лежат тези петна и отказвам, разбира се, тази вмирисана останка от него Иван Славков да бъде петното от него, което трябва да се залепи на челото на България", посочи Филип Димитров.

По думите му е шокиращо, когато започваме да се извиняваме "за престъпленията на банда мошеници с това, че те били свързани с България. И вие чувате апотеоза на цялата тази история, репликата на министър Лучано - абсолютно безсрамно - за това колко много Иван Славков е свързан с българския спорт. Ами свързан е, то като го видите само, веднага се разбира връзката, не искам да говоря за това", каза Филип Димитров.

По повод скандала с бившия зет на Тодор Живков, Филип Димитров каза:"Не коментирам физическата страна на нещата - взел ли е, щял ли е да вземе подкуп - но целия този вулгарен, нагъл, далаверадижийски стил на поведение, той не го е създал днес. Той го е имал през всичките тези години, много преди 1989 г. И това е нещо, с което ние не можем да бъдем солидарни. Това е причината, поради която аз съм толкова скептичен и към днешната комунистическа партия. Защото точно така, както Славков е блестящият представител на Живковското семейство и на неговите традиции и стандарти, това е Живковщината на живо, когато ръка за ръка с нея върви някаква Овчаровщина, също така свързан със стари стандарти, Станишевщина".

Според Филип Димитров всичко това създава риск да се помирим с реставрацията на хора и стандарти, които са несъвместими със света, в който отиваме.

"Не може от една страна ние сме в НАТО, искаме да отидем в Европа и от друга страна да се мъдрят - като някакви свещени комунистически крави - подобни екземпляри и те да бъдат дефиницията за България, това е ужасно! Естествено, че е срамота...Срамота е не затова, че България ще бъде злепоставена, срамота е че въобще се е стигнало до там, това лице, което вие видяхте по телевизията, с този начин на говорене, с това изражение на лицето, с тези многозначителни...не искам да правя квалификации...да представлява България - това е резилът. Резилът не е станал днес, резилът е траял 15 години и сега ние го виждаме изведнъж показан, лъснал най-после. Но той е бил там през цялото това време. Цялата тази наглост и вулгарност на тази комунистическа конфигурация, която съществуваше преди 10 ноември и е оцеляла някак си, тя е срамът за България. От тези хора ние трябва да се срамуваме", заяви Филип Димитров пред Mediapool и радио Нова Европа.

"Нормалната реакция на българина, които гледа този филм на ББС, е изчервяване. Когато човек се изчерви му е много трудно да приказва", добави бившият премиер.

В заключение той каза: "През цялото това време Иван Славков е бил такъв, какъвто го видяхме на филма на ББС. Това е срамът и не нам защо г-н Лучано някак си не се срамува от това, аз започвам да се срамувам, когато той не се срамува".

Споделяне

Още от България