Филипините разменят медицински сестри за ваксини

Филипините разменят медицински сестри за ваксини

Филипините са готови да разрешат на хиляди свои здравни работници, предимно медицински сестри, да работят във Великобритания и Германия, ако тези две страни се съгласят да дарят силно необходими ваксини срещу новия коронавирус, заяви високопоставен филипински официален представител, цитиран от Ройтерс.

Филипините са една от азиатските страни с най-много заразени с новия коронавирус. Те смекчиха забраната си за пращане на здравни работници в чужбина, но все така ограничават до 5000 на година броя на медицинските работници, на които се разрешава да напуснат страната.

Директорката на отдела за международни въпроси на министерството на труда Алис Висперас заяви, че Филипините са склонни да отменят това ограничение в замяна на ваксини от Великобритания и Германия, които ще използва за ваксиниране на заминаващи за чужбина работници и стотици хиляди завръщащи се в страната филипинци.

Медицинските сестри са част от милионите работещи в чужбина филипинци, които пращат в родината си над 30 милиарда долара годишно. Според правителствени данни, през 2019 г. почти 17 000 филипински медицински сестри са подписали договори за работа в чужбина.

Великобритания и Германия са ваксинирали общо 23 милиона души до момента, докато Филипините още не са започнали ваксинационната си кампания за 70 милиона възрастни, които са две трети от 108-те милиона души население. Тя очаква да получи първата си пратка ваксини тази седмица във вид на дарение от Китай.

Филипините искат да си осигурят общо 148 милиона дози ваксини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус