Филолози искат българският език и литературата да са отделни предмети

Филолози поискаха в петък да има отделен предмет "Български език", тъй като според тях сега той е механично "закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове за теоретични знания.

Проф. Боян Вълчев, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски“, коментира, че сега реално няма предмет "Български език", защото се учи между пети и седми клас, когато се преподават филологически знания за езика, а не се изграждат умения", заяви проф. Вълчев.

“Трябва да се раздели сегашният предмет "Български език и литература" на два предмета и тогава ще има специализирани учители, които да ги преподават“, каза проф. Вълчев.

Той допълни, че в университетите се преподават две методики - за преподаването на български език и за преподаването на литература, а след това се сливат в един предмет в училище.

“Сега в много от училищата времето за преподаване на българския език, по различни причини, се изяжда от преподаването на литературата. Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература“, посочи преподавателят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?