Финансирането на правителството в САЩ отново е заплашено заради спорове в Конгреса

Финансирането на правителството в САЩ отново е заплашено заради спорове в Конгреса

Камарата на представителите на американския Конгрес прие проектозакон за временно финансиране, който демократите определиха като неприемлив. Републиканското мнозинство в Камарата одобри финансови мерки за финансиране на държавния апарат до 15 декември, като отложи с една година прилагането на здравната реформа на президента Барак Обама, отхвърляйки данъка върху медицинското оборудване, включен в закона на Обама, предадоха осведомителните агенции.

Проектозаконът ще бъде отхвърлен в Сената, контролиран от демократите, каза ръководителят им Хари Рийд. Белият дом също предупреди, че президентът ще наложи вето на този текст.

Двете камари на Конгреса ще трябва да постигнат съгласие по въпроса преди полунощ в понеделник, когато приключва финансовата година 2013.

Ситуацията изглежда изключително объркана и мнозина конгресмени предричат парализа на правителствените служби от вторник. "Камарата и Сенатът са като два локомотива, които се движат един срещу друг на бавен ход", написа в акаунта си в Туитър конгресменът републиканец Скот Ригели.

През нощта срещу неделя все пак Камарата на представителите, в която мнозинство имат републиканците, гласува закон, който ще позволи поне на американските военни да продължат да получават финансиране дори ако правителствените институции бъдат принудени да спрат работа.

Демократите подкрепиха закона, но изтъкнаха, че той пренебрегва значението на останалите федерални служители, които ще трябва да спрат работа, ако не бъде одобрен временният бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?