Белият дом и републиканската опозиция не стигнаха до съгласие за бюджета

Администрацията на САЩ спря работа за пръв път от 17 години

Над 800 000 служители излизат в отпуск

Администрацията на САЩ спря работа за пръв път от 17 години

Държавният апарат в САЩ спря работа за първи път от 17 години, след като Конгресът, в който има сериозни разделения заради здравния закон на президента Барак Обама, не успя да постигне споразумение за финансиране на правителствените служби.

 

Около 800 000 души в правителствените служби ще трябва да излязат в неплатен отпуск, а президентът Барак Обама се обърна към военните с призив да продължат работа в нормален режим, като съобщи, че е подписал закон, гарантиращ навременното изплащане на възнагражденията им.

 

Националните паркове, паметници и музеи остават затворени, същото се отнася и за повечето държавни учреждения. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане. А много заседания на Конгреса ще бъдат отложени, съобщи "Вашингтон пост".

 

САЩ влизат в новата финансова година, която започва във вторник, без бюджет, след като Камарата на представителите за пореден път гласува законопроект за временно финансиране, който се знаеше, че е неприемлив за Белия дом. В документа бе включена поправка, която лишава здравната реформа от един от важните ѝ елементи - задължителното медицинско застраховане на всички граждани на САЩ от 1 януари 2014 г. Така на практика се блокира влизането в сила на реформата на Обама.

 

 

"Обамакеър"

 

Здравната реформа на Обама е най-амбициозната американска социална програма от представянето на Медикеър (Medicare) през 60-те години на миналия век.

 

Неосигурените американци, които не получават здравно осигуряване от работодателите си, ще трябва да си купят застраховка или ще бъдат глобени от началото на януари. Тази седмица те могат да започнат да купуват здравни планове през онлайн борса за застраховане.

 

Правителството вече забави с година прилагането на друг ключов елемент от закона, изискващ всички работодатели с над 50 служители да предлагат здравно застраховане, припомня ДПА.

 

Републиканците, които са в опозиция, от месеци се борят да забавят или спрат "Обамакеър".

 

Очакванията за последиците от реформата - дали тя ще намали разходите и доведе до застраховане на повече американци, или ще увеличи разходите и ще предизвика закриване на работни места - са въпрос на гледна точка, посочва ДПА.

 

Президентът Барак Обама прогнозира, че резултатите ще бъде положителни и на митинг миналата седмица каза: "Когато заработи наистина добре, ви гарантирам (на републиканците), че няма да я наричате "Обамакеър".

Още.

 

Въпреки трескавите ходове, които предприеха в последния момент Белият дом и двете камара на Конгреса, безизходицата, възникнала заради здравния закон на Обама, не можа да бъде преодоляна, посочва в. "Ню Йорк таймс".

 

Правителството на Обама и контролираната от републиканците долна камара на Конгреса и преди са имали разногласия, които са можели да предизвикат спиране на средствата за държавния апарат, но винаги са постигали споразумение в последния момент, за да избегнат проблеми с работата на правителствените служби.

 

Войната на най-ревностните консерватори в Камарата на представителите срещу здравния закон на Обама стигна до неизбежния си край и сега спирането на работата на правителствените служби може да постави на изпитание търпението на избирателите по отношение на рискованата политика на републиканците.

 

Възраженията в партията прерастват в сериозно недоволство и съвсем не е сигурно, че членовете ѝ ще останали единни в исканията си за отстъпки по въпроса за здравната реформа, ако спирането на работата на държавния апарат продължи известно време, коментира "Ню Йорк таймс".

 

Ефектът върху икономиката ще зависи от това колко дълго ще продължи т.нар. shutdown, но "Голдман сакс" съобщи, че за три седмици ще струва около 0.9% от американския БВП това тримесечие.

 

Последният път, когато това се случи - по времето на Бил Клинтън, продължи 21 дена и струваше над 1 милиард долара.

 

Безизходицата може да е прелюдия към още по-опасно противопоставяне как да се повиши таванът на американския правителствен дълг от 16.7 трилиона долара , който ще бъде достигнат на 17 октомври, за да се избегне фалит.

 

Ръководителят на бюджетната служба на САЩ Силвия Матюс Бъруел призова Конгреса колкото се може по-бързо да приеме временен оперативен бюджет, който да позволи на правителствените служби да възобновят работата си.

 

Републиканците и демократите обаче продължиха взаимните обвинения, прехвърляйки си отговорността за ситуацията в опит да пренасочат евентуална обществена реакция.

 

Демократите от Сената на САЩ отхвърлиха направеното предложение на републиканците от Камарата на представителите да се състави помирителна двупартийна комисия.

 

Тази комисия трябваше да договори спешното гласуване на законопроект, който да даде възможност да продължи финансирането на държавните учреждения и през следващата фискална година.

 

Лидерът на сенатското мнозинство Хари Рийд заяви, че той не би влязъл в такива преговори "с пистолет срещу главата ни".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?