Няма знаци за излизане от бюджетната криза в САЩ

Обама: Не може републиканците да държат цялата икономика за заложник

Няма знаци за излизане от бюджетната криза в САЩ

Бюджетната криза в САЩ, струваща 300 млн. долара дневно, продължава, без да има знаци как Белият дом и републиканците в Конгреса могат да стигнат до споразумение.

 

Държавните служби постепенно спират работа, като се очаква над 800 000 души да излязат в принудителна неплатена отпуска заради липсата на бюджет.

 

Обама обвини републиканските си опоненти в Конгреса, че са предизвикали частичното спиране на работата на администрацията на САЩ в името на "идеологически кръстоносен поход".

 

"Не може републиканците да държат цялата икономика за заложник. Конгресът трябва да спре да управлява чрез кризи, защото това се отразява зле на американската икономика", заяви Обама.

 

Той коментира още, че ако Конгресът не повиши тавана на държавния дълг в близките дни, това ще е по-лошо от спиране на работата на администрацията - то ще доведе до спиране на икономиката.

 

Таванът на американския правителствен дълг от 16.7 трилиона долара ще бъде достигнат на 17 октомври.

 

Американският финансов министър Джейкъб Лу съобщи, че е започнал да използва последните три налични счетоводни инструмента, за да осигури още място за вземане на заеми за плащане на сметките на страната.

 

По думите на Лу няма други "законни и благоразумни" възможности за разширяване правото за увеличаване на дълга.

 

Обама отложи за неопределено време планираната за следващата седмица визита в Малайзия заради кризата. По план американският президент трябваше да отпътува в събота на четиридневна обиколка в Югоизточна Азия, включваща също Индонезия, Бруней и Филипините.

 

Обама няма да приема "подписване на парче"

 

Към момента администрацията му е категорична, че ще има вето на всякакви законопроекти "на парче" за възстановяване на финансирането само за определени правителствени разходи като тези за национални паркове, програми за ветерани и Окръг Колумбия (където е столицата Вашингтон - бел. ред.), вместо широкообхватен проектозакон за федералното финансиране.

 

"Подобни действия на парче не са сериозни и така не се управлява правителство", заяви говорителката на Белия дом Ейми Бръндидж, цитирана от Ройтерс.

 

Тя отбеляза, че Белият дом иска контролираната от републиканците Камара на представителите да прокара проектозакон, който ще продължи финансирането за федералното правителство, без в него да има политически мерки, нямащи никаква връзка с това.

 

Бръндидж каза, че президентът и Сенатът са дали ясно да се разбере, че няма да приемат подобни игри и "ако тези законопроекти се появят на бюрото на президента, той ще им

наложи вето".

 

Президентът вече подписа законопроект, с който се гарантира, че ще продължи да се плаща на военнослужещите по време на спирането.

 

Говорител на председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър, който е републиканец, определи позицията на Белия дом като "двулична". Той критикува, че Белият дом оправдава подписването на законопроект за финансиране на армията и същевременно ще налага вето на сходни мерки за ветерани, национални паркове и Окръг Колумбия.

 

Парализата на федералното правителство заради споровете по бюджета се случва за пръв път от 17 години насам. САЩ влизат в новата финансова година, която започва във вторник, без бюджет, след като Камарата на представителите за пореден път гласува законопроект за временно финансиране, който се знаеше, че е неприемлив за Белия дом. В документа бе включена поправка, която лишава здравната реформа от един от важните ѝ елементи - задължителното медицинско застраховане на всички граждани на САЩ от 1 януари 2014 г. Така на практика се блокира влизането в сила на реформата на Обама.

 

Ефектът върху икономиката ще зависи от това колко дълго ще продължи т.нар. shutdown, но "Голдман сакс" съобщи, че за три седмици ще струва около 0.9% от американския БВП за това тримесечие. Последният път, когато това се случи - по времето на Бил Клинтън, продължи 21 дни и струваше над 1 милиард долара.

 

В столицата компромис е мръсна дума

 

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че "залогът на кризата е нашата демокрация".

 

"Този път е различно. Залогът в това затваряне на правителството. . . е ни повече, ни по-малко принципът, върху който е основана нашата демокрация: правилото на мнозинството. Президентът Обама не бива да се поддава на изнудване - не само защото става дума за реформата в здравеопазването, а защото залогът е как ще се управляваме занапред", пише в редакционен коментар "Ню Йорк таймс".

 

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, цитиран от БТА, че през последните няколко години Конгресът е изоставил традиционния начин на съставяне на бюджета и вместо това е започнал да прибягва - често съвсем импровизирано - до споразумения в последната минута, които отлагат решенията и осигуряват финансиране на правителството едва за няколко седмици или месеци.

 

Редакционният коментар на "Вашингтон пост" е със заглавие: "В столицата компромис е мръсна дума (и трябва да бъде)". Нататък изданието посочва: "Ако демократите продължат да не отстъпват, всички - дори консервативните републиканци - някой ден ще им бъдат благодарни". Разсъждавайки дали демократите трябва да направят компромис, за да може правителството отново да заработи, "Вашингтон пост" пише: "Според този стандарт малка група бъдещи републиканци би могла да затвори правителството, ако един бъдещ републикански президент не се съгласи, да речем, да затегне контрола върху носенето на оръжие. . ."

 

"Лос Анджелис таймс" също смята, че ключът за прекратяване на парализата се държи от умерените републиканци, отбелязвайки, че разцеплението между центъра и дясното в партията се задълбочава. Изданието посвещава материал и на последиците за бизнеса от правителствената парализа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят