Финансирането на училищата според качеството се отлага с 3 години

Служебният кабинет твърди, че досегашната власт не е разработила необходимата методика

Финансирането на училищата според качеството се отлага с 3 години

Служебното правителство удължи с три години срока за създаване на методология за определяне на образователните резултати на детските градини и училищата. Чрез нея се предвижда да се отпускат пари за повишаване на качеството на средното образование.

Изискването за внасяне на проект за методология за оценка на качеството е в сила от преди три години и половина – от 1 януари 2018 г., а крайният срок за приемането ѝ е 30 юни 2021 г.

При встъпването си в длъжност служебният екип на Министерството на образованието и науката (МОН) е установил, че такава методология не е разработена.

"Съществува частичен опит за методология, който обхваща само образованието между 4 и 7 клас, а не цялата образователна система. Не са налични данните, които са необходими за създаване и утвърждаване на методологията и няма процедура, по която те да се събират", коментираха от МОН.

Според ведомството не са отчетени коректно ключово важни фактори, които силно влияят върху резултатите в училище. Сред тях са например езикът, на който се говори в семейството, и образователното равнище на родителите. Изобщо не е направен опит да се разработи оценка на качеството в детските градини.

Освен това законът изисква методологията да вземе предвид оценката от инспектирането на всяка детска градина и училище, което се прави от Националния инспекторат по образованието.

От октомври 2018 г. до юни 2021 г. са проверени общо 333 образователни институции от общо 4151. "Данните показват, че при сегашния капацитет и система за работа на инспектората проверката на всички училища и детски градини ще отнеме около 30 години. Очевидно са необходими промени във функциите и/или в капацитета на инспектората, което може да доведе до изменение в Закона за предучилищното и училищното образование", коментираха още от МОН.

Според служебния екип отлагането на методологията с три години ще даде възможност да бъде направено всичко необходимо, за да може финансирането според качеството на образователната система да се реализира по правилния начин.

Споделяне

Още от България