Финансистите обнадеждени от избора на гуверньор

Радев сменял "кон за кокошка", напускайки МВФ за тежка работа на по-ниска заплата

Финансистите обнадеждени от избора на гуверньор

Добър избор, консенсусна фигура, етичен и политически необвързан кандидат. Така бе определен от различни финансисти избрания от парламента във вторник нов управител на БНБ Димитър Радев.

"Мисля, че г-н Радев е една фигура, която би могла да бъде консенсусна както за управляващите – нашите партньори, така и за опозицията", каза още при представянето му председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Добър избор

Министърът на финансите Владислав Горанов определи избора на Димитър Радев за управител на Българска народна банка (БНБ) като добър, показвайки задоволството си от гласуването в пленарна зала. Той изрази надежда, че ще работят добре с новия управител на централната банка.

Попитан дали е нормално нов гуверньор да запази стар екип от подуправители, Горанов коментира, че най-важното е в банката да има професионалисти. Той заяви, че работи много добре с двамата действащи подуправители на БНБ и мисли, че те са професионалисти. "Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите. За мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и че не се допусна политическа търговия с тях", коментира Горанов, цитиран от БТА.

"Димитър Радев е много подходяща кандидатура за гуверньор на БНБ", обяви финансовият министър в кабинета "Костов" Муравей Радев пред бТВ. Той обаче изрази учудване, че неговият някогашен заместник в министерството е приел предложението, защото по думите му "заменя кон за кокошка". Според Муравей Радев, бившият заместник-министър е "водел най-важните ресори, справял се блестящо". Доказал се е и в Международния валутен фонд. "Много е етичен. Консенсусна фигура – той е неутрален политически", добави Радев.

Пред БНР банкерът Левон Хампарцумян припомни, че гуверньорът има отговорността за 6 години напред да работи с един екип и да участва в изключително важни неща – подготовка за еврозоната, единен банков надзор, преглед на качеството на активите и възстановяване на доверието в БНБ

"Предполагам, че следващите месеци намерението на господин Димитър Радев, който има цяла програма за около година и половина напред и която предполагам включва десетки, ако не и стотици по-малки програмки, които трябва да се изпълнят, е да се върне доверието и да се направи централната банка един спокойно работещ финансов механизъм", заявява Хампарцумян

Заплатата

Още преди гласуването и избирането на Димитър Радев заплатите на управителя и заместниците бяха изнесени за първи път в публичното пространство. Независимият депутат Велизар Енчев обяви от парламентарната трибуна, че досегашният гуверньор Иван Искров е получавал 45 хил. лв. на месец. Енчев обясни, че се сдобил с тази информация и я оповестява, защото банката се нарича народна и народът трябва да знае това.

Отцепилият се от групата на Патриотичния фронт независим депутат обясни, че формирането на заплатите на ръководството в БНБ е според правилника за работата на институцията, а не според Закона за БНБ. Във въпросния правилник се казвало, че заплатата на управителя и на подуправителите е средна величина на парите, които получават висшите мениджъри на големите търговски банки. Подуправителите получавали с 10% по-малко от гуверньора.

Енчев уточни, че заплатите до 2007 г. били драстично по-малки – 8 хил. лв. плюс 3 хил. лв. за участие в управителния съвет, съответно подуправителите взимали по 7 плюс 3 хил. лв.

Финансовият министър обаче не знаел колко е заплатата на управителя на БНБ. По думите на Горанов заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска, са доста по-високи. "За висока отговорност и за важни решения трябва да се получава добро възнаграждение. Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. лв. активи и да очакват да го правиш за 1000 лв. заплата", отбеляза Горанов. Според него трябва да е ясно колко взимат министрите и народните представители, но заплатите на професионалистите не е задължително да е тема на обществен дебат.

"Положихме доста усилия да убедим Димитър Радев да дойде в България и да се заеме с тази нелека задача. Вероятно не всичко е пари", подчерта Владислав Горанов. Според него е добра инициатива да се подеме дебат за това дали информацията за възнагражденията в БНБ да е публична.

Изнесената информация за заплатата на гуверньора обаче не предизвика особен интерес в пленарната зала при дебатите по избора на управител на БНБ, а избраният по-късно на поста Димитър Радев само отбеляза, че ще взима по-малко, отколкото като служител на МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес